Annonse

Unyansert fra Røvik

Mer eller mindre uten unntak begås den verste kommunikasjonen nettopp av de som fusker i faget.

Professor Kjell Arne Røvik kritiserer med rette Hurtigrutens kommunikasjon den siste tiden, men når han generaliserer kritikken til en hel kommunikasjonsprofesjon bommer han stygt.

Røvik har helt rett i at kommunikasjonsavdelingene er noen av de som vokser raskest i dagens organisasjoner. Ikke så rart, da vi lever i et kommunikasjonssamfunn som krever stadig mer kommunikasjon, oftere, raskere og både internt og eksternt. Etter over 20 år i denne bransjen har jeg fulgt kommunikasjonsfagets utvikling ganske tett, og det er slett ikke min opplevelse at Hurtigrutens klønete håndtering er gjengs standard. Men slikt forekommer, det er helt åpenbart. Og derfor er debatten som Røvik inviterer til viktig.

Den er viktig fordi vi som jobber med kommunikasjon har et betydelig ansvar for å gjøre jobben vår på en redelig og skikkelig måte. I likhet med alle andre yrkesgrupper. Den er også viktig fordi Røvik ved å generalisere slik han gjør bidrar til å bygge opp om en av de største mytene om oss som kommunikasjonsfolk, nemlig at jobben vår er å skjule, hindre og sminke. I media står denne historiefortellingen ofte så sterkt at enkelte journalister som melder overgang til kommunikasjonsbransjen faktisk tror at det er dette de skal gjøre. Jeg har hatt noen av disse på jobbintervju hos meg i årenes løp, og de har aldri fått noe tilbud fra meg. Jeg har nemlig forsket litt på egen hånd. Mer eller mindre uten unntak begås den verste kommunikasjonen nettopp av de som fusker i faget. Som tror at de kan tilby sine tjenester profesjonelt fordi de har en journalistutdanning i bunn, uten å forholde seg til kommunikasjon som et fag. Det er denne ukulturen kommunikasjonsprofesjonen sliter med, og som bør belyses.

Jeg er ikke enig med Røvik i at organisasjoner utsetter seg for stor risiko ved å ansette profesjonelle kommunikatører. Snarer tvert imot. Men da må de også være profesjonelle. Og skal du som leder i dagens kommunikasjonssamfunn skal ha noen som jobber profesjonelt med kommunikasjon, ja så må du være såpass interessert at du vet hva det går ut på. Hvis vi har ledere som også går rundt og tror at kommunikasjon i dag handler om å «håndtere» media, så er det ikke bare vi som bransje som har et problem. Kommunikasjonsfaget er så uendelig mye mer enn pressekontakt. En profesjonell kommunikatør skal ikke minst tåle å tale ledelsen midt imot når det går ei kule varmt, særlig hvis ledelsen går på kompromiss med åpenhet og ærlighet. En profesjonell kommunikatør vet at det aldri lønner seg. På samme måte som det mye omtalte tullet om å «legge seg flat». Av og til går ting galt. Det er menneskelig. Da skal man hverken lyve eller legge seg flat. Da får man stå i stormen og gjøre opp for seg. Kan man ikke det har man ikke noe å gjøre som hverken leder eller kommunikatør.

Da jeg studerte kommunikasjon lærte professor Arne Krokan oss at en definisjon på informasjon var «å redusere usikkerhet». Dette har jeg hatt med meg siden, og stiller daglig spørsmålet «bidrar dette budskapet til mer eller mindre usikkerhet?», til meg selv og andre. Og så har jeg en kjepphest til, nemlig anstendighet. Kommunikasjonen skal også ivareta anstendigheten. Det skylder vi både våre oppdragsgivere og samfunnet vi lever i.

Så kjære leder: Dagens samfunn krever god og profesjonell kommunikasjon. Det er en lederoppgave å forstå denne delen av organisasjonen også.

Kjære kommunikatør: Ikke fusk i faget. Vit hva du gjør og hvilke verdier du bidrar til å forvalte. Når du velger å jobbe med kommunikasjon går du inn i en profesjon som (bør) stille visse krav til deg.

Kjære Kjell Arne Røvik: Takk for at du inviterer til debatt, men la oss bidra til å få fram nyansene. Som alt annet håndverk er det det dårlige som er farlig, ikke det som utføres med flid. Så også i kommunikasjonsfaget. Kanskje vi skulle forsket litt på det?

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse