Annonse

Den uønskede rapporten

Men kunne man ikke like godt erkjenne at loven har virket, og heller konsentrere seg om å se hva som kan gjøres for å hjelpe prostituerte, ikke minst de som slett ikke er der frivillig, men utnyttes grovt av hensynsløse bakmenn.

Mandag kom rapporten regjeringa strengt tatt ikke ønsket seg – evalueringa av den såkalte sexkjøpsloven.

Uønsket, fordi Høyre og Frp, med støtte fra Venstre for lengst har varslet at loven som ble innført av de rødgrønne i 2009 og som forbyr kjøp av sex, skal fjernes.Men KrF presset på og ville ha en evaluering.

Evalueringa slår fast at loven har virket etter sin hensikt, og at så mange som en av fire sexkunder er borte.

Det er heller ingen indikasjoner for at vold mot prostituerte har økt som følge av loven.

Dessuten er det mindre økonomisk attraktivt for bakmennene å drive med prostitusjon i Norge.

Her i nord har vi ikke hørt så mye til loven, kanskje fordi problemet ikke er så stort, eller det ikke er prioritert å håndheve den.

Da saken tidligere i sommer var tema på Dagsnytt 18, virket det som om regjeringa hadde svært hastverk med å fjerne loven.

Statssekretær i Justisdepartementet, Vidar Bræin Karlsen (Frp) var atskillig mer spak da saken på nytt var oppe i samme program mandag.

Han sier de må studere hva situasjonen for menneskehandel er, og at rapporten ikke går grundig nok inn i det.

Han - og andre - kan jo låne øre til politiet i Hordaland, som har valgt å bruke loven aktivt i jobben mot menneskehandel.

Der har statsadvokat Rudolf Christoffersen, støttet av politiet, advart sterkt mot å oppheve loven.

Han påpeker at av 28 rettskraftige dommer for menneskehandel i Norge i fjor, står Hordaland politidistrikt alene for 14 av dem.

Han mener også at norske prostituerte bidrar til å skape et bilde av en prostituert som er uavhengig av halliker og menneskehandlere, når realiteten er at flertallet er utenlandske jenter, mange fra Nigeria, som jobber under et helt annet tvangs- og trusselregime enn de norske.

Bræin-Karlsen sier de nå vil sette i gang arbeid med en stortingsmelding der de ser på alle utfordringene knyttet til prostitusjon.

Det høres jo bra ut.

Men kunne man ikke like godt erkjenne at loven har virket, og heller konsentrere seg om å se hva som kan gjøres for å hjelpe prostituerte, ikke minst de som slett ikke er der frivillig, men utnyttes grovt av hensynsløse bakmenn.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse