Annonse
KAMPKLAR: Sandra Borch vil flytte Tromsø Sp ut av den rødgrønne alliansen. Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Urban bygdekrangel i Sp

Det gås hardt til verks når bondehærene er på krigsstien.

Irene Lange Nordahls nye arbeidssted har ikke falt i god jord hos Sps rødgrønne distriktsforkjempere.

Senterpartiets lokallag i Tromsø har en broket historie, med så mye artig, intern krangling at det har fylt anselige spaltemeter i bl.a. denne avis. Nå er de i gang igjen.

Nylig valgte halve styret å trekke seg etter en lang strid om nominasjonene til høstens kommunevalg. Beskyldninger om skittent spill med mobilisering av personer som ikke hadde betalt kontingent, men deltok i avstemningen på nominasjonsmøtet, er bare en av ingrediensene i denne Sp-gryta med anklager og motanklager.

Men i motsetning til den gang på nittitallet da Tromsø Sp avholdt sine styremøter på en av byens bruneste puber og den lokale Sp-guruen var en hyperintellektuell, kjederøykende akademiker, er det klare politiske motsetninger som i dag splitter Tromsø Sp.

Kampen om Sp-politikken startet for alvor da landskjente Sandra Borch flyttet til Tromsø. Den driftige, unge damen er nemlig ingen varm tilhenger av rødgrønn politikk. Hun lener seg kraftig mot den blå siden, og etter at hun trakk seg som leder av Senterungdommen, var det flere som spådde partiskifte.

Slik gikk det ikke. Borch valgte heller å kaste seg inn i kampen for å snu partiets Tromsø-skute som i mange år har ligget på fast, rødgrønn kurs.

I ryggen har hun Sps leder i Troms, Irene Lange Nordahl, som klart tilhører den fløyen i Sp der Ola Borten Moe er den store ledestjernen.

I Tromsø Sp har man ikke hatt så mye til overs for disse næringsliberalistene som har vært positive til petroleumsvirksomhet nær sagt hvor det skulle være. Og nå skal Lange Nordahl starte i ny jobb som samfunnskontakt i oppdrettsselskapet SalMar Nord AS

Hennes nye arbeidssted har ikke falt i god jord hos Sps rødgrønne distriktsforkjempere. 

At Sp-lederen i Troms nå skal jobbe for interessene til en næring som mange i Sp anser som den tradisjonelle fiskerinæringens fremste fiende, har ført til krav om at hun må trekke seg som leder av fylkespartiet.

Men kritikerne fra Tromsø tapte altså kampen om styret, og hevdet at det ble klappet da de forlot styremøtet.

Det gås hardt til verks når bondehærene er på krigsstien.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse