BRÅK I BODØ: Ida Gudding Johnsen (f.v.) fra Nordland Venstre, ordfører i Bodø, Ida Pinnerød, kulturminister Trine Skei Grande og Aase Refsnes fra Nordland SV. Her avbildet etter det mye omtalte møtet 20. april. Foto: Privat

Uryddig av Skei Grande

Trine Skei Grande (V) må rykke tilbake til start og gi Bodø en ryddig saksbehandling, mener Nordlys.

Det har oppstått en meget tilspisset situasjon mellom  kulturministeren og Bodø kommune. Konflikten er knyttet til Bodøs ønske om å bli såkalt «europeisk kulturhovedstad» i 2024.

Hvilken rolle har egentlig kulturminister Trine Skei Grande spilt i forbindelse med byens søknad om statsgaranti?

Det som er klart, er at Skei Grande av uklare årsaker har avslått en søknad fra Bodø, før den var postlagt.  Selv hevder Skei Grande at Bodø hadde bedt om en slik avklaring før 1.oktober, noe ledelsen i Bodø kommune tilbakeviser på det sterkeste.

Stridens kjerne er hva som ble sagt i et møte i Bodø mellom partene den 20.april.  Skei Grande mener hun kan bevise at hun har rett, fordi departementet førte referat fra møtet. For å rydde uklarhetene av veien har kommunen i Nordland derfor bedt om innsyn i referatet. Det vil ikke kulturdepartementet etterkomme.

Det stiller Skei Grande i et underlig lys at hennes byråkrati velger å holde tilbake et dokument som hun hevder kan dokumentere det hun sier.  Her kunne statsråden effektivt ha ryddet all tvil av veien i en sak som har skapt mye støy. I stedet åpner hun for nye spekulasjoner.

Det mange merker seg, er hvordan Skei Grandes merkelige behandling av Bodøs søknad, nå fører til at Trondheim øyner sjansen til snappe arrangementet foran nesen  på Nord-Norges nest største by.

-Dette gir oss en mulighet til å intensivere arbeidet, sier en entusiastisk kommunalråd Erling Moe i Trondheim, til Adresseavisen. Han tilhører tilfeldigvis partiet Venstre, samme parti som en annen trønder, Skei Grande.

Saken er i ferd med å bli pinlig for Skei Grande. Det er slett ikke uvanlig at politikere og statsråder «hilser hjem» til egen bygd eller by, men det skjer som oftest på en mer subtil måte enn det Venstres kulturminister legger for dagen.

Bodø har arbeidet i tre år med sin søknad, som hele den nordligste landsdel stiller seg bak. Den fortjener en seriøs behandling fra kulturministeren. Hun bør huske at hun ikke bare vender ryggen til Bodø, men til hele Nord-Norge.

Ikke minst av hensyn til egen troverdighet, bør Skei Grande nå rykke tilbake til start. Hun må legge prestisjen til side og gi tydelig beskjed om at Bodøs søknad om statsgaranti ønskes velkommen, og at den skal få en grundig behandling.

Dersom søknaden fra Bodø viser seg å ikke være god nok, formoder vi at departementet gir en solid faglig begrunnelse for et eventuelt avslag. Den saksbehandlingen Skei Grande har viklet seg inn i, er ikke en en statsråd verdig.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse