Annonse

Usikker skolestart

Men å tre en ny organisering ned over hodene på lærerne, uten at den er forankret i yrkesgruppen, er neppe den rette måten å motivere og skaffe bedre lærere på.

Mens skolestart nærmer seg og storstreik truer norsk skole, kaster tidligere skolesjef i Tromsø, Alf Johan Karlsen, en brannfakkel inn i debatten.

Ikke fordi han, i likhet med arbeidsgiverne i KS, vil ha lærerne til å jobbe normalarbeidstid, og mener skoleåret må utvides til 45 uker.

Men Karlsen går videre og hevder at skolen som organisasjon henger fast i gamle tradisjoner og ikke er tilpasset vår tid og nærmest fungerer på siden av resten av samfunnet.

Det kan han til en viss grad ha rett i. Spørsmålet er imidlertid hvilket ståsted du ser det fra, når Karlsen ramser opp fordeler med endret arbeidstid for lærerne.

Selv om skoleåret kan synes å være rettet inn mot et jordbrukssamfunn der foreldrene trengte ungene hjemme om sommeren for å arbeide på gården, eller i høstferien for å ta opp poteter, kan ikke skoleåret i dag styres etter foreldrenes tilsynsbehov med barna, tomme skolebygninger i feriene eller mindre utgifter til skoleskyss.

Problemet er at hele debatten om lærernes arbeidstid oser av mistro mot lærerne, at de bare går og daffer når de ikke er i klasserommet. Ikke rart at mange lærere – og foreldre med – tror det handler mer om penger enn pedagogikk.

I stedet for å ville tvinge lærerne inn i et gammeldags system med rigide arbeidstider, mens alle andre snakker varmt om fleksibilitet, kunne KS satse sterkere på dialog:

Hvordan kan skolen både være en god arbeidsplass og samtidig være til beste for elevene. I en dialog kunne man kanskje se på både leseplikt (antall undervisningstimer), som mange lærere føler er urettferdig fordelt, antall bundne arbeidstimer og elevtall pr. klasse, for å nevne noe.

Enhver organisasjon må finne seg i å bli vurdert, for å se om den er tilpasset den tid den skal fungere i.

Men å tre en ny organisering ned over hodene på lærerne, uten at den er forankret i yrkesgruppen, er neppe den rette måten å motivere og skaffe bedre lærere på.

Det var vel ikke slik Høyre skulle satse på lærerne?

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse