Annonse
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide møter pressen utenfor utenriksdepartementet i forbindelse med at Regjeringen mener at Russland står bak et datainnbruddet mot Stortinget. (Foto: Ørn E. Borgen / NTB)

Den usynlige krigen

Den usynlige krigen vil fortsette, og mest sannsynlig eskalere.

Tirsdag gikk regjeringen til et uvanlig dramatisk skritt. Det var utenriksminister Ine Eriksen Søreide som meddelte til offentligheten at hacker-angrepet mot Stortinget, der kontoene og e-posten til flere stortingsrepresentanter og ansatte var angrepsmål, ble utført av Russland. Denne offentlige meddelelsen fra regjeringen må sees som en særdeles kraftig diplomatisk protest. Men så var det da også snakk om et angrep på vår viktigste demokratiske institusjon, Stortinget. Hackingen var simpelthen et nedrig angrep mot det norske demokratiet. Regjeringen gjorde derfor helt rett i å offentliggjøre hvem som sto bak angrepet.

Dette falt selvsagt ikke i god jord hos vår store og mektige nabo. Protestene fra den russiske ambassaden kom raskt. De hadde selvsagt kritthvite hender og den norske regjeringen drev med løgn og falske nyheter, noe som var ødeleggende for det gode forholdet mellom Russland og Norge. Disse patetiske benektelsene var som vanlig et spill for galleriet.

Faktum er jo at norske sikkerhetsmyndigheter i sine åpne trusselvurderinger over flere år har advart mot slike angrep i det som omtales som cyber-domenet, og pekt på at disse truslene i særlig grad har sitt opphav i Russland. Putins regime har spesialisert seg på nettopp denne typen angrep. Dette er den usynlige krigføringen mot Vesten, og den har tiltatt i omfang år for år. Det er sofistikerte metoder som blir tatt i bruk via internett og har gitt til dels store gevinster for russiske interesser. Det aller største kuppet ble halt i land i 2016 da den russiske innblandingen i den amerikanske valgkampen bidro til at Putin fikk den presidenten han ønsket seg.

Store deler av Russlands påvirkningstaktikk blir utført av såkalte «trollfabrikker», grupper av navnløse nettskribenter som sprer løgner om sensasjonelle saker på sosiale medier, oppdiktede historier og falske nyheter. I mange tilfeller underbygges løgnene med henvisning til intervjuer med eksperter og forskere, som ved nærmere ettersyn viser seg å være personer som ikke finnes i virkeligheten. Det finnes mange slike løgnfabrikker, bl.a. «Internet Research Agency» i St. Petersburg, og de mest kjente og beryktede gruppene som bærer de hyggelige navnene «Cosy Bear» og «Fancy Bear».

I Norge identifiserte Faktisk.no i 2018 domener på internett med upålitelig innhold på norsk, nyheter og artikler som ikke var til å stole på. Noen av disse domenene har navn som «Dagmagasinet.com», «Nyhetsbildet.com», «Ukesnytt.com» og «Toppmag.com».

Troll-industrien, robotprofiler som er programmerte til å reagere som om de er virkelig, levende nettbrukere, samt avanserte hacker-angrep mot politiske institusjoner, sivile organisasjoner og virksomheter i næringslivet, er bare noen av våpnene i russernes digitale verktøykasse. (For ordens skyld: Det er ikke bare Russland som driver på med dette. Stormakter som Kina og USA m.fl. har selvsagt også et digitalt våpenarsenal).

Men selvsagt er det de hybride angrepene fra Russland som for tiden utgjør den største trusselen mot Norge. En av de mest alvorlige hendelsene vi har opplevd er russernes gjentatte jamming av GPS-signalene i Finnmark, noe som har ført til at sivile, norske fly plutselig har mistet disse signalene, med den følge at kommunikasjons- og navigasjonssystemene ble slått ut. Det hersker ingen tvil om at det var Russland som sto bak disse hendelsene. En vennskapelig gest fra vår nabo kan det vel knapt sies å være. Derfor er det bare pinlig når den russiske ambassaden i Oslo blåser seg opp og beskylder Norge for å ødelegge det vennskapelige forholdet mellom våre to land.

Dessverre må vi påregne at det vil komme flere episoder av den arten som vi nå har opplevd med angrepet mot Stortinget. Den usynlige krigen vil fortsette, og mest sannsynlig eskalere. Derfor var det riktig av regjeringen å gå ut offentlig og informere folket om hvem det var som angrep vårt demokrati.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse