Annonse
KJEMPER VIDERE: Knut Wilhelmsen og Arctic Center har ikke gitt opp håpet om å etablere reiselivsanlegget i Tromsø. Beregninger viser at det kan gi over 100 arbeidsplasser. Foto: Torgrim Rath Olsen/Nordlys

Ut av hengemyra

Arctic Center gjør et siste forsøk på å dra reiselivsanlegget ut av hengemyra.

Onsdag presenterte Arctic Center sin nye miljøstrategi. Knut Wilhelmsen og selskapet sier de har jobbet med den i fire år. I planen sitter signalord som «bærekraft», «grønn mobilitet» og «sirkulær økonomi» løst. Alt er tilpasset en ny politisk virkelighet i Tromsø der klimahensyn veier tungt.   

Tusenkronerpørsmålet er hvorfor planen fra utbyggeren ikke har kommet før nå. Det høres pussig ut at man har syslet med dette i årevis. Hadde den kommet tidligere, kan man jo ikke utelukke at saksbehandlingen i kommunen ville fått et annet utfall.

Nå presenterer Arctic Center en plan der hensikten åpenbart er så snu kommunestyret foran en eventuell ny behandling - dersom lovlighetsklagen på vedtaket den 29.april skulle føre frem. Den skal til fylkesmannen i Troms og Finnmark for vurdering. I beste fall kan man få et nytt vedtak om en justert reguleringsplan i kommunestyret i august.

Arctic Center skreddersyr altså en plan som ikke er ment på de som allerede har bestemt seg. SV, Rødt og MDG er prinsipielle i sin motstand. De som står bak planene om reiselivsanlegget henvender seg til kommunestyregruppene i Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Der henholdsvis syv og to representanter var en del av flertallet som stemte ned reguleringsplanen.

Å snu disse stemmene i sin favør, vil avgjøre saken i Arctic Centers favør. Men dit er det fremdeles langt frem. Et kjernespørsmål blir hva som er realitetene rundt Co2-utslippene fra myra i det aktuelle området på Kvaløya. I rapporten Arctic Center la frem tirsdag, er utslippene mer enn halvert sett i forhold til det som er lagt frem i saksutredningen fra kommuneadministrasjonen. Når Co2-utslippene er kraftig nedskalert, baserer det seg på en fersk rapport fra forskningsselskapet NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi). Rapporten er utarbeidet på rekordtid. Bare mye nok står på spill, er det forbløffende hvor raskt det det er mulig å regne på hva som siver ut fra gammel nordnorsk myrjord.

At utslipp fra myr utgjør en klimautfordring, kan ikke trekkes i tvil. Spørsmålet blir hvilken beregning som har størst troverdighet. Oppdragsforskningen fra NIBIO eller Tromsø kommune sin avdeling for klima, miljø og landbruk?

Forskjellene i estimat over CO2-utslipp er påfallende store.  NIBIO mener myra ikke er så dyp som kommunen tidligere har anslått, og at inngrepet dermed blir mindre enn man har trodd. Nå kan diskusjonen komme til å dreie seg om hvilken metode som har størst faglig holdbarhet.

Ingen kan vite helt hvem vi skal tro på. Utbyggernes egne rådgivere eller kommunen?

Aps gruppeleder Jarle Heitmann har måttet tåle kritikk for sin håndtering av saken. Men Heitmann og Ap-gruppa sier de kun har vært opptatt av at utbyggerne må ta de nye klimarealitetene på alvor.

Heitmann sier målet er å skape skape «et enda bedre prosjekt» for byen. Nå vil noen si at det er nettopp det som er i ferd med å skje.

Arctic Centers nye miljøstrategi er nemlig et direkte svar på Aps kompromissforslag i bystyret i april. Nå gjenstår det å se om den 40 år gamle saken kan komme opp av hengemyra og få sin avslutning.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse