Gårdbruker Bjørnar Skjæran fra Lurøy er kandidat til å bli ny nestleder i Arbeiderpartiet, mens Cecilie Myrseth (til høyre) fra Tromsø er foreslått til sentralstyret. Foto: Arne Forbord, Rana Blad

Ap-ledelsen trenger nye impulser

Bjørnar Skjæran er en av favorittene til å bli ny nestleder i Arbeiderpartiet på landsmøtet første helgen i april, skriver Dagbladet.

52-åringen fra Helgelandskysten har tidligere vært ordfører i Lurøy, han er medlem i partiets sentralstyre de siste seks årene, og har i tillegg vært leder i Nordland Arbeiderparti siden 2011.

Etter at Trond Giske gikk av som nestleder i inneværende valgperiode, har Hadia Tajik vært eneste nestleder. Spørsmålet valgkomiteen nå må ta stilling til, er om partiet skal fortsette med en nestleder, eller erstatte Giske og supplere partiledelsen.

Tore Sandvik, den markante fylkesordføreren i Trøndelag, er et annet aktuelt navn som nestleder. Han har høy troverdighet i store deler av partiet, og er en tydelig forsvarer av sterke regioner som kan balansere makt mellom Oslo og landet for øvrig. Uansett hvem valgkomiteen innstiller på, må Arbeiderpartiet forsøke å korrigere bildet av Oslo-sentrisme i partiets ledelse.

Både Sandvik og Skjæran har en profil som passer dersom Ap ønsker å profilere seg med geografisk bredde og en tydeligere politikk for hele Norge. Skjæran kommer fra eksportfylket Nordland, og har en bred forståelse av industri, verdiskapning og primærnæringer.

Han er i dag gårdbruker, og har tidligere vært entrepenør med eget firma. Han startet som næringsdrivende allerede da han var 20 år gammel. Skjæran har en folkelig stil, med et blikk på Norge og erfaringer som landets største parti i dag mangler i sin ledelse.  Dessuten har han styrt klar av de innbyrdes nordnorske konfliktene og er dermed en kandidat landsdelen kan stille seg samle seg bak.

Samtidig kan stortingsrepresentant Cecilie Myrseth være på vei inn i sentralstyret. Det vil være et klokt valg. Myrseth er fra Lavangen og bosatt i Tromsø. Hun sitter i næringskomiteen på Stortinget, og er leder i Troms Arbeiderparti. Der har hun med et vanskelig utgangspunkt, maktet å holde hodet kaldt, og gjort en solid jobb for å få til en avtale med partifellene i Finnmark om en upopulær sammenslåing av fylkene.

Det viser at Myrseth er pragmatisk med evne til å bygge tillit. Hun har potensial til å bli en markant Ap-politiker fra nord de neste årene, og kan spille en sentral rolle i arbeidet med å utforme en sosialdemokratisk politikk for hele Norge.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse