Annonse
Avtropppende fylkesrådmenn: Willy Ørnebakk (Troms) og Øystein Ruud (Finnmark). Ruud er påtroppende assisterende administrasjonssjef i den nye regionen.

Ut av skyttergravene

Det er foruroligende at denne saken får et stort fokus nå som de to fylkene skal gå sammen.

Troms og Finnmark fylkeskommune er tre uker unna å være en realitet. 1. januar 2020 er Troms fylke og Finnmark fylke historie. For nå.

Denne uka holdt Troms sitt siste fylkestingsmøte. Der benyttet avtroppende fylkesrådsleder Willy Ørnebakk (Ap) anledningen til å mimre over prosessen fram mot 2020.

Han trakk blant annet fram den mye omtalte sosiale medier-filmen basert på den kjente spillefilmen “Der Untergang”, som verserte i 2018. I en scene der Hitler er rasende, ble scenen tekstet på norsk og Hitler fikk navnet Willy Ørnebakk.

Tirsdag spredte en e-post seg blant ansatte og folkevalgte i Troms og Finnmark fylkeskommune. I mailen blir det påstått at to navngitte ledere i Finnmark fylkeskommune står bak Hitler-filmen fra 2018.

Sammenligningen og referansene til Nazi-Tyskland har vært mange i den opprivende og vonde prosessen med å slå sammen de to fylkene.

Hitlingen av debatten tjente ingen sider av saken, men skapte bare mer avstand og konflikt.

At Ørnebakk velger å sende informasjon om hvem som angivelig sto bak Hitler-videoen til sine kolleger i Vadsø, virker likevel pussig.

«Jeg finner det riktig å orientere dere om at det så sent som i dag har kommet inn noe som blir håndtert som et varsel. Det her knyttes til en henvendelse som navngir personer i sentral ledelse som de som står bak denne Hitler-videoen med meg i førersetet. Den her henvendelsen har blitt oversendt til dit den hører hjemme – til Vadsø.»

Ørnebakk velger å bruke ordet varsel om denne informasjonen og legger ansvaret over på Finnmark for å opplyse saken.

Innholdet avviser fylkesrådmann Øystein Ruud i Finnmark fylkeskommune. Både han og Nordlys konfronterer de navngitte personene, som nekter for at de har noe med filmen å gjøre.

Ørnebakk spekulerer i om tidspunktet for «avsløringen» i e-post til ham, har noe å gjøre med innplasseringen av ledere i det nye fylket.

Det er foruroligende at denne saken får et stort fokus nå som de to fylkene skal gå sammen.

Men det tyder kanskje på at det betente såret ennå gaper. Vi håper at både Ørnebakk og Ruud kan være enige om å legge denne saken død. Det er på tide å komme seg ut av både bunkeren til Hitler og skyttergravene.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse