Annonse
HEFTIG: Situasjonen ved Helgelandssykehuset er ute av kontroll, skriver politisk redaktør Skjalg Fjellheim. Foto: Øyvind Bratt, Rana Blad.

Ute av kontroll

Ondt blod på Helgeland bringer helsevesenet i nord i vanry.

Sykehusstriden på Helgeland har fått en voldsom intensitet. Tonen i ordskiftet har en form som savner sidestykke i norsk helsedebatt. Styrte lekkasjer, bakvaskelseskampanjer, illojalitet og åpne maktkamper mellom ledere og ansatte, har nådd et nivå som bare kan beskrives som enestående.

Selv sykehusstriden på Møre blekner mot helgelendingenes oppgjør. PCI-striden mellom Tromsø og Bodø fremstår som et hyggelig kaffeslabberas sammenliknet med det som utspiller seg mellom Rana og helgelandskommunene sør for Korgfjellet. Det siste kapittelet handler om hvem som skal kunne behandle tarmkreftkirurgi. Splittelsen virker total og mistilliten bunnløs.

Det man har glemt på hver side av frontlinjen, er av det finnes mottakere av de knallharde budskapene i andre enden av kaoset. Både i egen landsdel, og i landet for øvrig. Skadevirkningene for spesialisthelsetjenesten på Helgeland kan bli store. Det er en del av landet med en alarmerende befolkningsutvikling. Rekruttering av leger og spesialister er allerede vanskelig. Men Helgelandssykehuset fremstår ikke som en attraktiv arbeidsplass. Hvem vil jobbe i en organisasjon hvor ingen har et eneste vennlig ord å si om hverandre?

Selv om den uforsonlige språkbruken sjokkerer, er situasjonen til en viss grad forutsigbar. Da 30 års strid skulle avgjøres høsten 2019, gjorde Helse Nord slik de har for vane. De gikk en omvei forbi faglige råd. Der hvor fagfolkene anbefalte ett sterkt sykehus, valgte Helse Nord en modell med to små og faglig svake sykehus i en liten region med knappe 80.000 mennesker.

Samtidig la Helse Nord selv til rette for akt to i den angstbiterske lokalpolitiske konflikten. Det er den vi ser utspille seg nå. Nemlig kampen om fordeling av funksjoner mellom sykehusene i Rana og i Sandnessjøen i fremtiden.

I dette gjørmebadet tas alle midler i bruk. Ulike aktører med særinteresser pisker opp stemningen. Sykehus og helse kobles raskt til motsetninger om både flyplasser og høyere utdanning.

Situasjonen på Helgeland har kommet helt ut av kontroll. En debatt med den hatske tonen vi nå er vitne til, er ren selvskading. Aktørene ser ut til å ha mistet fokus på pasientene. Det er kun egne postadresser som gjelder. Kanskje er det aller mest tankevekkende at helsepersonell bidrar til å spre stor frykt i befolkningen, istedet for å berolige.

Både lokalpolitikere, leger og medieaktører på Helgeland må gå i seg selv. Er det virkelig nødvendig å omtale hverandre slik man gjør nå? Og Helse Nord og helseministeren burde vise lederskap og sette foten ned for et uverdig sirkus som skader omdømmet til spesialisthelsetjenesten i hele Nord-Norge. Helsevesenet i landsdelen kan ikke ledes av personer som nekter å samarbeide med hverandre. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse