Annonse
NYTT PARTIPROGRAM: Erna Solberg og Høyre vil fortatt ikke bygge jernbane i nord. Her fra et besøk i Tromsø under valgkampen i ifjor. Foto: Torgrim Rath Olsen/Nordlys.

Uten ambisjoner for Nord-Norge

Høyre har lagt frem sitt nye partiprogram, som med få endringer blir vedtatt på partiets landsmøte i mars 2021.

På Høyre kommunalkonferanse i helgen oppildnet statsminister Erna Solberg sine tropper.

-Nasjonalt må vi bidra med å bygge infrastruktur, vei og bane som knytter landet sammen, sa Solberg blant annet.

Høyre vil fortsette med konkurranseutsetting og bruke Nye Veier-modellen ved utbygging av nye jernbaneprosjekter, som ikke inkluderer Nord-Norge.

For i Høyre sitt programforslag er ikke Nord-Norgebanen nevnt. Hvordan Erna Solberg mener hun skal «binde landet sammen» med bane uten å regne med nasjonens store arealer i nord, fremstår som uklart.

Vi registrerer at programkomiteen ikke har lyttet til partilaget i Nord-Norges klart største by, Tromsø, som ønsker videreføring av jernbanen. Heller ikke Troms og Finnmark Høyre, som på sitt siste fylkesårsmøte sa et klart ja til Nord-Norgebanen, har blitt hørt.

På et annet sted i Høyres program sier Høyre noe vesentlig om suverenitetshevdelse i nord. Det kan ikke skje uten å utvikle nasjonal infrastruktur i landsdelen. Og Høyres medisin ser ut til å være at nesten alle de store nasjonale investeringene skal gjøres i sør.

Høyres resept for den nordligste landsdelen ser i hovedsak ut til å være å legge til rette for etablering av flere bedrifter og mer industri. Blant annet med lavere skatt og avgifter som virkemidler.

Helt til slutt i programmet finner vi noen uforpliktende linjer om «nordområdene». Her er Høyre i alle fall klare på ett punkt; man ser utelukkende på nordområdene som «sikkerhetspolitikk bygget på avskrekking og beroligelse». Det er et språk som for oss i nord vekker minner fra den kalde krigen.

Forøvrig presenterer Høyre få konkrete ambisjoner for å møte den urovekkende befolkningsutviklingen i nord.  Partiet ser dessverre ut til å mangle en retning for landets mest ressursrike region.

Særlig for Finnmark er dette tydelig. Der vil åpenbart det være i vår nasjonale interesse om en aktiv stat medvirker til suverenitetshevdelse påvårt territorium, og at det skjer gjennom sterke institusjoner på vår grense mot en stormakt. Dette har Norge lange historiske tradisjoner for. 

Ikke vet vi hvilke saker Nord-Norges representanter i Høyres programkomite har slåss for. Kanskje har de ikke fått særlig gjennomslag. En alternativ forklaring er at de som har representert landsdelen ikke vet hvor skoen trykker.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse