Annonse
NÆRINGSFIENDTLIG: Arbeiderpartiet, her ved varaordfører Jarle Aarbakke, ordfører Kristin Røymo og gruppeleder Jarle Heitmann, har lite å hente på å dilte i hælene på MDG. Å bli oppfattet som fiendtlig og vilkårlig innstilt til næringslivet er ikke bra for et parti som tar sikte på å sitte ved roret også etter valget neste år. Foto: Inger Præsteng Thuen

Uten debatt og konsekvensanalyse

Det kan være mye å utsette på oppdrettsnæringa, men vi må kunne forvente en mer profesjonell behandling og prosess, før våre folkevalgte i praksis stenger ute ei hel næring fra kommunen.

Arbeiderpartiet har lite å hente på å dilte i hælene på MDG. Å bli oppfattet som fiendtlig og vilkårlig innstilt til næringslivet er ikke bra for et parti som tar sikte på å sitte ved roret også etter valget neste år.

Helt uten debatt vedtok kommunestyret at det ikke skal tillates flere oppdrettskonsesjoner i Tromsø og at eksisterende konsesjoner ikke skal forlenges uten at de drives i lukkede anlegg. Anført av MDG besluttet Ap, SV og Rødt dette som et eget punkt i kommunens nye klima og miljøplan.

Ingen aner hvilke konsekvenser vedtaket vil få for havbruksnæringa i kommunen, heller ikke i Ap som er det eneste av disse partiene som har sans for privat næringsliv. Ser vi på uttalelsene fra ordfører Kristin Røymo, kan det se ut som at de heller ikke helt vet hva de faktisk har vedtatt.

Når ordføreren sier at vedtaket kan forstås som at «vi retter oss mot selskaper som driver og får utviklingskonsesjoner», og at man har en «visjon» om lukkede anlegg, er det foruroligende, ganske enkelt fordi det vitner om total mangel på konsekvensanalyse. Det er nedslående og urutinert, spesielt av Ap. Havbruk er ingen ubetydelig næring for Norge, eksportverdien av laks var hele 65 milliarder kroner i 2017.

På den annen side: havbruksnæringa kan på mange måter takke seg selv for at situasjoner som dette oppstår. Næringa har fått et dårlig rykte og mangler goodwill blant kystbefolkningen. Laks på rømmen, luseproblematikk og utslipp av kjemikalier, samt det faktum at den legger beslag på arealer på tradisjonelle fiskeplasser, har gjort den upopulær. Det pynter heller ikke på omdømmet at det meste av næringa er eid av milliardærer, med tilhold alle andre steder enn langs kysten i nord.

Fiskerne har i årevis ropt varsko om det de mener er konsekvenser av oppdrettsvirksomheten, uten å bli hørt. Rekene er borte fra flere nordnorske fjorder og rømt oppdrettslaks er ødeleggende for villaksen. Vi skal også få minne om at næringa måtte slepes til forhandlingsbordet, for å få i stand det lenge etterspurte pengebidraget til kommunene, som betaling for bruk av allmenningen!

Nå er ordningen omsider på plass, og i år hentet Tromsø kommune inn 30 millioner av disse midlene. Det er ikke noe stort beløp, men like fullt et bidrag til kommunekassen.

Oppdrettsnæringa reagerer sterkt på kommunestyrets avgjørelse, først og fremst fordi den mener teknologien for lukkede anlegg ikke er på plass per i dag. Slike anlegg er under utprøving, men det er et stykke fram i tid før de kan tas i kommersiell bruk. Dessuten mener næringa at kommunen er på tynn juridisk grunn med sitt vedtak.

Det er i det hele tatt svært mye som er uklart rundt kommunestyrets avgjørelse, både juridisk og økonomisk. Når ingen kjenner konsekvensene, og slett ikke kommunestyrerepresentantene selv, tyder jo alt på at beslutningen er prematur.

Det kan være mye å utsette på oppdrettsnæringa, men vi må kunne forvente en mer profesjonell behandling og prosess, før våre folkevalgte i praksis stenger ute ei hel næring fra kommunen. Arbeiderpartiet har lite å hente på å dilte i hælene på MDG. Å bli oppfattet som fiendtlig og vilkårlig innstilt til næringslivet er ikke bra for et parti som tar sikte på å sitte ved roret også etter valget neste år.

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse