KRISE: Tromsø Arbeiderparti og ordfører Kristin Røymo fikk kun 16,9 prosent på en meningsmåling i Nordlys tidligere denne uka.

Bør vurdere andre kandidater

Det er naturlig at Tromsø Ap jobber med andre kandidater som kan toppe listen foran valget neste år.

En meningsmåling i Nordlys viser at Arbeiderpartiet er i fritt fall i Tromsø. Å bli målt til en oppslutning på 16,9 prosent i Nord-Norges største by, er et uttrykk for at velgerne har mistet tillit til at Ap kan styre byen.  

Det er lite som tilsier at Ap ikke kan falle enda lavere. At partiet har en oppslutning på vel 10 prosent i aldersgruppen 18-29 år, er et varsel om oppløsningstendenser, et parti som er i ferd med å miste et stort flertall av fremtidens velgere.

Selvransakelsen som må komme vil bli både vanskelig og vond. Den er likevel helt nødvendig. Og partiet kan ikke nøye seg med at de har et kommunikasjonsproblem.

At partilederne sier at problemet er at de har gjort mye bra, men ikke klart å kommunisere dette ut til velgerne, er så sin sak. Det er det alle politikere sier når de egentlig ikke aner hva som har truffet dem. Men hvis Tromsø Ap selv tror at dette er det egentlige problemet, da er gode råd dyre.

I så fall er man på ville veier og har liten kontakt med virkeligheten slik den ser ut ute hos velgerne. Men ordfører Kristin Røymo har åpenbart skjønt hvor skoen trykker når hun i intervju med Nordlys nevner både bompenger og eiendomsskatt som problematiske saker for Ap og deres allianse med SV og Rødt. Og selvsagt skjønner Røymo at alle de dramatiske overskridelsene på Tromsøbadet også bidrar til tapet av tillit.

Da er det liten trøst for ordføreren at hennes overmann i ordførermålingen, Jens Johan Hjort og hans Høyre, går helt skuddfri, selv om de har vært både initiativtakere og entusiastisk heiagjeng for byggingen av badelandet der pengebruken er gått over styr med flere hundre millioner. Dette slipper Høyre unna med. For det er alltid de som sitter med makta som får svi mest.

Det er imidlertid ett forhold vi mistenker for å være særdeles viktig som forklaring på den tapte tilliten, og som Ap tilsynelatende har tungt for å adressere: Den totalt manglende styringen av kommuneøkonomien, og i særdeleshet de gjentatte og voldsomme budsjettsprekkene i helse- og omsorgssektoren.

Det var et av de sentrale valgløftene fra Ap og Røymo at de nettopp skulle rydde opp i kommuneøkonomien. Der har de feilet kapitalt. Og det koster å være den som har det øverste ansvaret for dette.  

Den naturlige konsekvens av utviklingen over tid, som målingen i Nordlys bekrefter, vil være at nominasjonskomiteen jobber med andre ordførerkandidater.

Kristin Røymo skal uansett sitte perioden ut, men partiet vil være tjent med å gjøre grundig jobb i jakten på en arvtaker som kan snu trenden.

 
 
Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse