Annonse

Utfordrende for Tromsø Ap

Uten erfaring fra lokalpolitikkens irrganger, og uten fartstid i et parti der det ofte utspilles harde maktkamper innad, vil ikke Aarbakkes akademiske bakgrunn være til særlig nytte.

Historien viser klart at lokalvalg – også i store byer – ikke bare handler om politikk, men i høy grad også om personer.

I går presenterte Tromsø Ap sine utpekte toppkandidater på kommunevalglista til 2015-valget. På førsteplass, som ordførerkandidat, står tidligere rektor ved Universitet i Tromsø, Jarle Aarbakke. På andreplass, som kandidat til vervet som byrådsleder, har nominasjonskomiteen foreslått Kristin Røymo. Nominasjonsprosessen innad i partiet er ikke avsluttet, men det er lite sannsynlig at det vil komme noen endringer på topplasseringene frem til nominasjonsmøtet.

For tre år siden ble Ap feid ut av ordførerstolen i Tromsø av et Høyre som gjorde tidenes valg, med den populære og medievennlige Jens Johan Hjort som listetopp og ordførerkandidat. Den som da toppet Aps liste, var Kristin Røymo. Hun har selvsagt ikke alene hele skylden for valgnederlaget. Den kunne tilskrives et Ap som hadde rotet seg bort i løpet av mange år ved makten, og ikke hadde tenkt en ny tanke på lange tider. Nå var heller ikke toppkandidat Røymo noen stemmesanker, så Høyre og Hjort var egentlig uten konkurranse.

Historien viser klart at lokalvalg – også i store byer – ikke bare handler om politikk, men i høy grad også om personer. Derfor påhviler det nå Tromsø Ap oppgaven å klare og «selge inn» det nye ansiktet, Jarle Aarbakke. Det blir et svært utfordrende løft, tatt i betraktning den store popularitet Jens Johan Hjort nyter. Aarbakke er dessuten ikke bare ny i lokalpolitikken, han er også splitter ny i Arbeiderpartiet, der han meldte seg inn i juni i år. Uten erfaring fra lokalpolitikkens irrganger, og uten fartstid i et parti der det ofte utspilles harde maktkamper innad, vil ikke Aarbakkes akademiske bakgrunn være til særlig nytte.

Ingen er imidlertid dømt til nederlag før løpet er over. Aarbakke får en bratt læringskurve, men han bringer forhåpentligvis også med seg en etterspurt kapital i et parti som lenge har gått på tomgang, nemlig nye tanker og ideer. Det hele Tromsø Ap imidlertid bør beflitte seg på, er å avstå fra å regne opp alle gode saker de gjerne vil satse på, slik de delvis gjorde på presentasjonen i går. Ett konsentrert og klart hovedbudskap er det som går hjem hos velgerne, ikke en smørbrødliste med ymse valgflesk. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse