Sametingspresidents Aili Keskitalo (NSR) utfordrer presidentkandidat Helga Pedersen (Ap) og ber henne ta stilling i 10 aktuelle, kontroversielle saker. Foto: Sametinget og ANB

Gratulerer Helga! Men hva mener du om disse 10 vanskelige sakene?

Du sier at vi noen ganger må si «ja», men velgerne fortjener å vite hvor grensen din går.

Gratulerer Helga Pedersen, du har nå blitt valgt som presidentkandidat på Sametinget for Arbeiderpartiet. Nå ønsker jeg å utfordre deg til å avklare din posisjon i noen spørsmål der jeg mener at sametingsvelgerne fortjener å vite hvor du står.

Jeg mener at det er Sametinget sin jobb å stå i stormen for å beskytte de samiske interessene, slik som fiske og reindrift, når de er truet. For hvem skal stå opp for dem om ikke Sametinget gjør det? Skal de stå i stormen alene?

I NSR leter vi daglig etter den gylne balansen. På den ene siden ønsker vi utvikling av arbeidsplasser i samiske samfunn. På den andre siden mener vi det er helt nødvendig for den videre eksistensen av samisk kultur at tradisjonelle næringer som reindrift og fiske overlever. Derfor finnes det saker der samiske hensyn må gå foran industriens og storsamfunnets, selv om det også finnes saker der det ikke er konflikt.

Du sier at vi noen ganger må si «ja», men velgerne fortjener å vite hvor grensen din går. Er det slik at reindriftsfamilier og fiskerfamilier i noen tilfeller vil bli stående helt alene i sin kamp om du skulle bli valgt som president, siden vi noen ganger må si «ja»?

Jeg forstår veldig godt at det er vanskelig å ta stilling til enkeltsaker, men det må enhver sametingspresident gjøre. Derfor har jeg en liste med 10 mer eller mindre dagsaktuelle saker som jeg utfordrer deg til å vurdere. Alle disse sakene har vært eller er konfliktfylte og svært mange samer og ikke-samer har en mening om dem. Jeg ber deg ikke om å ta en omkamp på noe, men om å svare på hvor viktige du vurderer de samiske interessene i disse sakene.

1: Spildra Øst, oppdrettsanlegg

2: Nussir og utslipp i Repparfjorden, gruvedrift

3: Arctic Gold i Biedjovággi, gruvedrift

4: Utvidelse av Elkem og mudring i Tanamunningen, gruvedrift

5: Langsundforbindelsen, tunell

6: Kalvvatnan, vindkraftverk

7: Rieppi, vindkraftverk

8: Fosen vindkraftverk

9: Fálesrášša, vindkraftverk

10: Baikačearru, vindkraftverk

Velgerne fortjener å vite hvordan du vurderer disse dilemmaene, og jeg håper at du tar utfordringen. Det er et enkelt spørsmål hvor svaret kan være ja eller nei.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse