Annonse
SKAL FRAM: Landpostbudet på runde på Kvaløya. Men færre og færre brev går med tradisjonell post og Posten må rasjonalisere. Foto: Birger Morken, Posten

Utfordringen går til Prestbakmo

Dersom situasjonen fortsetter inn i valgkampen, vil det bli pinlig for Senterpartiet og fylkesråd for samferdsel, Ivar B. Prestbakmo.

Posten kutter ut postombæringen i deler av Kvænangen. Det betyr at innbyggere enkelte steder får tolv timers tur for å kunne hente posten sin. Ruth Sigurdsen i Reinfjord er en av dem. Fra 1. april må hun reise med båt tidlig på morgenen til Burfjord for å hente post, og så hjem igjen sent på ettermiddagen, en tur som kan ta opptil tolv timer.

- Det er jo verre enn å reise til Syden, sier Sigurdsen til NRK.

Også på Spildra får man problemer. Butikkinnehaveren der må stenge butikken for å reise og hente posten i Burfjord. Det er meningsløs bruk av tid.

Det som skjer med Posten i Kvænangen er noe som etterhvert vil ramme mange andre små kommuner og steder her i landet. For Posten rasjonaliserer og effektiviserer. Det er en politisk beslutning, men også en konsekvens av Postens økonomiske utsikter. Færre og færre brev går med tradisjonell post, digitale løsninger tar over markedet.

I et intervju med Nordlys sier distriktssjef for Troms og Finnmark, Odd-Arne Nilsen, at Posten har et samfunnsoppdrag. Det er å bringe varer og tjenester ut til folk, men det skal skje på en forretningsmessig god måte. Samfunnsoppdraget er med andre ord underlagt økonomien.

Omlegginger fra Postens side fikk også følger for avisdistribusjonen i deler av nordfylket, og mange abonnenter opplever fortsatt at avisen ikke er dagsfersk når den kommer. Ifølge Posten selv skal dette bli endret slik at avisene når fram på dagen. Det er beklagelig at dialogen er så dårlig fra Postens side, at det rammer folk helt unødig.

Men også for innbyggerne i Reinfjord og på Spildra må det gå an å få til gode løsninger. Det minner litt om en molboløsning dersom folk må ta hurtigbåten og være borte i flere timer for å få hentet post, når den samme båten kunne tatt med posten i stedet.

Distriktssjefen sier at Posten er åpen for dialog om alternative løsninger. I Hadsel i Nordland har fylkeskommunen, Posten, kommunen og kundene blitt enige om en ordning der posten leveres i kassett på hurtigbåten, for deretter å bli hentet av folk selv på kaia.

En slik løsning må det gå an å få til i Kvænangen og alle andre steder der det uansett går hurtigbåt og buss. Det synes ubegripelig at slike alternativer ikke er på plass allerede. Når Posten er interessert i slike løsninger, er det nå opp til Troms fylkeskommune å gripe muligheten.

Dersom situasjonen fortsetter inn i valgkampen, vil det bli pinlig for Senterpartiet og fylkesråd for samferdsel, Ivar B. Prestbakmo.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse