Annonse
Jonas Gahr Støre (t.v.) ble valgt til ny leder i Arbeiderpartiet etter Jens Stoltenberg i Folkets Hus i Oslo lørdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Utfordringer i kø for klima-Jonas

Det er et godt tegn at Støre ser at Aps politikk må fornyes og utvikles

At Jonas bestemte seg for å si ja til vervet som partileder i Ap, på ski i en motbakke på Hallingskarvet, kan stå som et relevant symbol på hva som venter.

Med en applaus som varte i 2 minutter og 35 sekunder ble Jonas Gahr Støre enstemmig valgt til ny leder i Arbeiderpartiet. Men nå har de dundrende klappsalvene i Folkets Hus på Youngstorget stilnet. Vemodet og tårene ved Jens’ sorti er historie og den elleville begeistringen over valget av Jonas har lagt seg. Delegatene til Aps ekstraordinære landsmøte har reist hjem og hverdagen har allerede begynt for Jonas Gahr Støre. Den kommer ikke bare til å inneholde applaus.

Landsmøtet ble åpnet med at Bjørn Eidsvåg sang sin egen «Skyfri himmel». Det er en sang som handler om alt annet enn rolig seilas og en problemfri tilværelse. I så måte var den kanskje et lite vardøger som varsler at den nye partilederen nok bør forberede seg på ruskevær, både vind og regn, utfordringer og motstand. Forventningene til Jonas innad i Ap er skyhøye. Det er dermed fallhøyden også. Om bare ett år står han midt i valgkampen til kommunevalget i september 2015. Da skal Ap prøve å vinne tilbake de store byene i øst, sør, vest og nord som i dag utgjør et nesten sammenhengende teppe av borgerlig dominans i bykommunene, med Trondheim som det eneste unntaket. For å klare det må Ap snu hundretusener av velgere som sist sendte Høyre og Frp inn i ordførerstoler og byråd langs hele kysten fra Oslo til Alta. Hvis Ap under Jonas’ ledelse ikke makter å flytte tilstrekkelig mange av disse velgerne, vil det raskt kunne bli noe misnøye innad. Men valget til neste år er ikke nødvendigvis den største og første utfordringen Jonas vil møte.

I sin landsmøtetale og i alle intervjuer han har gjort i det siste, varsler Støre et taktskifte i klimapolitikken. Han understreker at han snakker ikke om klima som en enkeltstående sak, men som rammen som alle politikkområder og alle saker skal sees i lys av. Støre vil meget raskt nå nedsette sitt eget klimapanel som han selv skal lede. Klima er jobb nr. 1. Støre har sett skriften på veggen, både når det gjelder en feberhet klode og et stadig varmere hav. Men ikke minst ser han at særlig den unge generasjonen har et stort engasjement i klimasaken. Med slike prioriteringer skaffer Jonas straks Ap en rekke nye venner og allierte.

Samtidig går alarmklokkene både i LO og i flere av Aps fylkeslag. I Nordland er det mange sentrale Ap-medlemmer som vil at arbeidsplasser og industriutvikling fortsatt skal være jobb nr. 1. De ønsker at Lofoten og Vesterålen skal konsekvensutredes og mange i Finnmark håper på en petroleumsfremtid som bringer sysselsetting og kompetanseutvikling til et industrifattig fylke. På store deler av Vestlandet er det også arbeidsplassene og gode rammevilkår for industrien som har høyest prioritet. Og på Svalbard vil kanskje en del begynne å lure på hvor det bærer hen når de får høre at på pressekonferansen etter landsmøtet uttalte Støre at «jeg er ikke fremmed for å se på kulldriften på Svalbard med nye øyne, med klima-øyne».

Det er et godt tegn at Støre ser at Aps politikk må fornyes og utvikles. Prioriteringen med klima, kunnskap og helse/omsorg kan gi partiet et løft og har potensial til å begeistre nye, store velgergrupper. For ikke å snakke om at det her ligger en åpenbar invitasjon til Venstre og KrF. Men klima-Jonas vil måtte ta noen vanskelige kamper innad og hans erklærte forlovelse med LO kan bli satt på en hard prøve. Vinner ikke Jonas disse kampene, kan Ap se langt etter noen stortingsvalgseier. Da vil Ap fortsatt bare ha «mer av det samme» å by på. Det begeistret ingen i 2013 og vil heller ikke gjøre det i 2017.

At Jonas bestemte seg for å si ja til vervet som partileder i Ap, på ski i en motbakke på Hallingskarvet, kan stå som et relevant symbol på hva som venter.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse