Annonse
Justisminister Anders Anundsen, under overrekkelsen av innstillingen til Tilregnelighetsutvalget. Regjeringen oppnevnte 25. januar 2013 et bredt sammensatt utvalg som skal gjennomgå straffelovens regler om utilregnelighet og bruken av rettspsykiatrisk sakkyndige i straffesaker. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Utillatelig neglisjering

Det er faktisk ikke til å forstå at ansvarlige politikere og byråkrater i kommune-Norge kan være så ignorante at de nærmest lar hardt skadede ungdommer, fysisk og psykisk, seile sin egne sjø.

Siden 22. juli 2011 er det ikke bevilget en eneste krone til forskning på høyreekstrem terror. Nå ligger den forskningen som har eksistert på dette feltet i Norge, på dødsleiet.

På ufattelig vis har både sentrale og lokale myndigheter neglisjert to av de aller viktigste oppgavene vårt samfunn sto overfor etter terroren 22. juli. Det ene området handler om mange av de ungdommene som befant seg på Utøya, opplevde terrormarerittet som utspilte seg, men overlevde.

Mange kom fra øya med store fysiske skader. Alle var skadet psykisk etter en av de mest traumatisk opplevelser et menneske kan oppleve: En blodig massakre på uskyldige mennesker som strakte seg over flere timer og ikke stoppet før terroristen hadde dept 69 av dem som befant seg på øya.

I ettertid bevilget myndighetene store beløp til alle kommuner rundt i landet som hadde ungdommer som var kommet levende fra Utøya. Disse bevilgningene skulle brukes til tett oppfølging og hjelp til dem som kom fra marerittet i live, men som hadde sett og hørt at venner, familiemedlemmer og kjente ble myrdet med kaldt blod.

Den bagasjen disse ungdommene kom hjem med var ikke noe som den enkelte skulle bære alene. Derfor skulle kommunene bruke bevilgningene til oppfølging, hjelp og støtte til ungdommene.

Brennpunkt-programmet som NRK sendte tirsdag kveld, dokumenterte at en rekke kommuner ikke har brukt pengene til det som var formålet, men brukt dem til alle mulige andre formål man manglet midler til. Det er faktisk ikke til å forstå at ansvarlige politikere og byråkrater i kommune-Norge kan være så ignorante at de nærmest lar hardt skadede ungdommer, fysisk og psykisk, seile sin egne sjø. Det er en direkte skandaløs mangel på ansvar de kommuneansvarlige her har utvist overfor ofre fra Utøya.

I en kronikk i Aftenposten forteller Thomas Hegghammer, som er terrorforsker på Forsvarets forskningsinstitutt, at det siden 22. juli 2011 ikke er bevilget en eneste krone til forskning på høyreekstrem terror. Nå ligger den forskningen som har eksistert på dette feltet i Norge, på dødsleiet. Dette er også helt utrolig, når vi vet hva myndigheter og PST har uttalt og lovet etter terroren.

All terror som har funnet sted i Norge, har hatt høyreekstremt opphav. Regjeringen må nå umiddelbart redegjøre for denne forsømmelsen.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse