Annonse

Utlendinger? Nei takk!

Utleiemarkedet i Tromsø er blitt pervertert.

Utleiemarkedet i Tromsø er blitt pervertert

De siste dagenes reportasjer i Nordlys har vist at utleiemarkedet i Tromsø er blitt pervertert. Utleiere trenger ikke å bruke en eneste krone på markedsføring, men kan i stedet velge og vrake mellom desperate mennesker som er på boligjakt. I dette markedet sitter utleierne med alle fordelene og stiller en rekke påfallende krav til leietakerne. De må ha et rolig lynne, god betalingsevne og ingen husdyr. De bør heller ikke røyke eller feste. Gravide, enslig mødre, utlendinger og småbarnsforeldre er ikke ønsket, forteller utleiere som velger å være anonyme. 

Kynismen når sin absolutte topp når en av utleierne resonnerer rundt mennesker som lever på trygd. De er heller ikke ønsket. Hvorfor? De er så mye hjemme at slitasjen på boligen blir for stor. Det er bare i et boligmarked i ubalanse at utleiere kan ta seg råd til å tenke slik. Fra et samfunnsmessig perspektiv er disse holdningene håpløse. Gravide, hundeeiere, utlendinger, småbarnsforeldre og trygdede må ha et sted å bo. Til og med dem som røyker bør ha tak over hodet.

Boligmarkedet i Tromsø, både når det gjelder kjøp og leie, er nå så anstrengt at det amerikanske Fulbrightprogrammet advarer sine stipendiater om forholdene i byen. Arktisk forskning er høyt prioritert og Tromsø har de riktige miljøene. Nesten halvparten av de internasjonale studentene som kommer til Norge vil til Tromsø, men stipendiatene har store problemer med å etablere seg, opplyser daglig leder for Fulbright-Norway, Petter Næss til Nordlys. Det internasjonale kontoret ved Universitetet i Tromsø måtte i forrige uke gå ut med en garanti for at årets Fulbright-stipendiater får bolig til høsten.

Klarere kan det ikke illustreres at boligmangelen hindrer utviklingen av Tromsø og fagmiljøene. Hva må til? Vi er overbevist om at boligpolitikk må tas tilbake til den politiske arenaen, ikke med en tilskuerrolle, men med vedtak av konkrete tiltak: Regulering av tomter, flytting av landbruksforskningen på Holt til fordel for boliger, bygging av utleieboliger. Det offentlige på flere nivåer bør sette seg sammen og finne løsninger. Markedet klarer det åpenbart ikke alene. Der vil man jo ikke ha utlendinger i boligene.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse