Annonse
KrF-leder Knut Arild Hareide er ikke helt avvisende - men synes kanskje det er litt tidlig å innlede et forpliktende forhold til Frp-leder Siv Jensen? Foto: KrF og Frp

Utroskap er helt normalt

Det er helt i orden å gå til sengs med hvem det måtte være. Det er bare et spørsmål om riktig timing.

De sverger troskap med glatt ansikt. Men det er bare et tidsspørsmål før de bryter løftene. Partnerbytte er helt vanlig, og generell utroskap får ingen negative konsekvenser. De er helt uten konkurranse den mest promiskuøse del av befolkningen. Velkommen til politikernes syndefulle verden.

Sylvi Listhaug hadde knapt forlatt justisministerstolen, før Siv jensen var frempå og flørtet med – av alle! – Knut Arild Hareide. «Vi ønsker selvfølgelig KrF inn som en del av et regjeringssamarbeid. Både fordi vi over tid har hatt et godt samarbeid med KrF og fordi det vil styrke den borgerlige siden i Norge og sikre at Jonas Gahr Støre holdes langt unna regjeringskontorene i mange år», uttalte Siv til VG. Han som nettopp hadde sørget for at Sylvi ble presset til å gå av for å redde regjeringen, ble nå lokket med regjeringsposter av Siv.

Nå er jo KrF kanskje litt prippen sammenlignet med de andre rundbrennerne, så de gjorde seg litt kostbare da Siv la an den flørtende tonen. Ikke slik å forstå at de var helt uinteresserte, neida, men det var kanskje litt tidlig, mente mange av KrFs fylkesledere, når de ble spurt av Aftenposten. Men invitten fra Siv ville de selvsagt ta opp til vurdering. Litt senere. Kanskje et landsstyremøte kunne se på saken. Om noen måneder. At KrF har et landsmøtevedtak der det uttrykkelig står at KrF ikke kan sitte i regjering med Fremskrittspartiet, var jo selvfølgelig litt kinkig. Men saken kunne selvsagt tas opp til ny vurdering. For det var vel egentlig sånn at det landsmøtet hadde ment med det vedtaket, var at KrF ikke kunne sitte i regjering med Sylvi Listhaug? Jo, det var nok slik det var.

På flere påfølgende landsmøter i Høyre i perioden 2005-2011 spurte jeg Erna Solberg om et regjeringssamarbeid med Frp kunne bli aktuelt? Svaret var det samme hver gang, og ble avlevert på kontant vis: Nei, noe slikt var overhodet ikke aktuelt. Helt til det altså ble det, og Ernas valgseier i 2013 ble halt i land gjennom støtten Frp leverte til regjeringsdannelsen.

For tre år siden hadde jeg gleden av å overvære Venstres landsmøte i Tromsø. Der var det meste grønt. Slipsene, skjortene, kjolene, til og med lyset var grønt. Klima- og miljøpartiet Venstre snakket om det grønne skiftet fra morgen til kveld og leverte stadige bredsider mot klimafornekterne i Frp.  I januar i år satte så Trine Skei Grande seg godt til rette ved Kongens bord – sammen med Siv Jensen og de andre Frp-statsrådene. Hvis det så rart ut for oss andre, er det ikke like sikkert at det føltes så merkelig for Venstres partileder. Partiets ungdomsorganisasjon, Unge Venstre, er tross alt de eneste i norsk politikk noensinne som har programfestet legalisering av bigami – flerkoneri.

I Arbeiderpartiet har de ikke hatt tradisjon for så mange nære partnere. Ja, bortsett fra LO, da. Og det har jo vært en prøvelse mang en gang. Men å flytte inn hos NHO har nå aldri vært en opsjon. Det satt også langt inne da man gikk i allianse med Sp og SV i 2005. Men opplevelsen har åpenbart ikke vært mer skremmende enn at Jonas Gahr Støre har fått blod på tann og har gått på frierferd til – hvorfor er akkurat han så populær?  – Knut Arild Hareide. At Ap har blitt så moderne at de gjør sine hoser grønne hos et kristenkonservativt, borgerlig parti, forteller bare at bråe partnerbytter ikke lenger er helt fremmed for Ap.

Nå skal det sies at det er jo noen som er mer pripne enn de fleste andre. Carl I. Hagen er en slik sjelden blomst i politikkens hage. Han ønsker i hvert fall å fremstå som det. Derfor gikk han da også løs på Siv Jensen da han hørte hvordan hun hadde blunket skjelmsk til «imamsleikeren» Hareide allerede på tirsdag. «Det er mange velgere og Frp-tillitsvalgte som er rasende på KrF fordi de tok føring for å fjerne Sylvi Listhaug fra jobben som justisminister. Da blir det helt feil å si at vi er positive til å få dem inn i regjering», uttalte den prinsippfaste Hagen til VG. Like etter tilføyde han: «Timingen blir helt feil. Jeg holder også åpent for at KrF senere kan komme inn i regjering, eksempelvis i forbindelse med budsjettarbeidet til høsten, men å uttale seg om det, slik Siv Jensen gjorde, samme dag som KrF bidro til at Listhaug måtte trekke seg, var meget uklokt».

Så da vet vi det. Det er helt i orden å gå til sengs med hvem det måtte være. Det er bare et spørsmål om riktig timing. Man kan jo undre seg over all denne løssluppenheten. Hva er det som trigger den? Hva er den sterke drivkraften bak all denne utroskapen?

Svaret er enkelt: De jager alle etter den helt store og uforlignelige ekstasen. Maktens sødme.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse