Annonse
Illustrasjon: Colourbox / Nordnorsk debatt

Utsett sammenslåingen av Troms og Finnmark!

La politikerne og de ansatte få mere tid til å planlegge og forberede seg på det som skal skje.

Det er noe beundringsverdig over Finnmarks folk. Større stabeiser finnes ikke i Norges land. Stortinget har to ganger vedtatt at fylket skal slås sammen med Troms. Regjeringen har flere ganger gjort det klart at vedtakene skal følges opp, men Finnmark går til folkeavstemning om en sak som allerede er avgjort!

Fra denne uka kan finnmarkingene gå til stemmeurnene. Resultatet av avstemningen er  klart på forhånd. Flertallet i Finnmark er i mot sammenslåing, det vet vi. Det som skjer er en ren demonstrasjon som vil øke motsetningene og skjerpe konflikten. Det må vel nå ha gått opp for alle, i Troms og resten av landet, at Finnmark mener alvor. Akkurat som Norge, da vi stemte nei til EU, fikk navnet «annerledeslandet», kan Finnmark trygt kalles «annerledesfylket». Det er mange grunner til at Finnmark er et spesielt fylke. En av de ser vi nå, Finnmarks folk er lei av å bli overstyrt sørfra.

Regjeringen kan ikke bare trekke på skuldrene av den folkereisingen som denne saken har skapt. Regjeringen kan heller ikke ignorere Stortingets vedtak, men en ting kan den gjøre, den kan utsette saken. Hele regionreformen er dårlig planlagt og dårlig gjennomført. Troms og Finnmark bør gis minst ett års utsettelse før fylkene slås sammen.

Jeg har sjøl flyttet til og fra Finnmark, og internt i fylket, flere ganger. Dersom jeg hadde vært oppvokst og fastboende i fylket hadde jeg ganske sikkert vært imot sammenslåing. I sin tid var jeg blant de som kjempet mot at Finnmark Journalistlag skulle slås sammen med journalistlaget i Troms. Den kampen vant vi, og så vidt jeg vet lever Finnmark Journalistlag fortsatt i beste velgående.

Så hvorfor har jeg forandret mening, hvorfor tror jeg at Troms og Finnmark sammen kan bli en sterk og slagkraftig region som kan oppnå mye mer sammen enn de kan hver for seg? Vel, jeg tror nok jeg har fått mere vett og bedre evne til å se muligheter enn begrensninger.

Noen hevder at Finnmark har klart seg utmerket alene og vil klare seg utmerket alene i framtida. Klare seg, ja visst. Men kanskje Norges mest ressursrike og eksotiske fylke har mere å gå på? I Tromsø finnes en formidabel kunnskapsbase som kan være til nytte og rådighet for hele stor-regionen.  Det landsdelen trenger mest av alt er kunnskap og initiativ. Tromsø framstilles som den store stygge ulven. Sant nok mangler tromsøværinger kunnskap og innsikt om hva som har gjort finnmarkinger til et spesielt folkeferd, men det går an å lære, og den prosessen er i gang. Dagens debatt har skapt både interesse, nysgjerrighet, undring og beundring. Slik har Finnmark styrket sin posisjon, og den styrken tar fylket med seg videre. Så hvorfor ikke snu problemstillingen? I stedet for å frykte Tromsø, hvorfor ikke spørre hvordan kan Finnmark bruke Tromsøs posisjon til å gjøre Finnmark enda sterkere? Kanskje tiden er inne til å slutte å stå med lua i hånda?

Det er i Vadsø protestene er sterkest, naturlig nok. Men kanskje Vadsø må se etter andre muligheter enn en evig gjennomtrekk av folk i offentlige stillinger. Man kan forbanne sentraliseringen så mye man vil, men den kommer til å fortsette likevel. Bosetting handler ikke bare om arbeidsplasser. Men så langt ser det jo ut som Vadsø har kommet godt ut av fordelingen av oppgaver og arbeidsplasser.

Men skal Troms og Finnmark bli en sterk region kreves det samarbeid og godvilje. Slik er det så langt fra nå. Derfor foreslår jeg at sammenslåingen utsettes. La politikerne og de ansatte få mere tid til å planlegge og forberede seg på det som skal skje. Dessuten får regjeringen bedre tid til å planlegge og informere om hvilke oppgaver som skal flyttes ut til regionene. La det gå et år ekstra, da vet man også mer om de erfaringene som er gjort andre steder i landet hvor det er dannet nye regioner.

Det er all grunn til å bruke mere tid på denne prosessen. Utsett sammenslåingen med ett år, fra 2020 til 2021.

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse