Annonse
Når Ap nå står på kanten av det stupet som den knusende meningsmålingen blottla, bør de snu seg og se tilbake på hvor og hva det var som gikk galt. Det trengs en selvkritisk evaluering, kommenterer Oddvar Nygård, Bildet viser Kristin Røymo og Jarle Aarbakke under valgkampen i juni 2015. Foto: Nordlys arkiv

Utsikten fra kanten av stupet

Mange av de erfarne partimedlemmene snakker om at det er AUF-politikk og ikke Ap-politikk som blir ført i Tromsø kommunestyre.

Utsynet er fantastisk. Man får god oversikt over terrenget foran seg. Man kan se hvilken rute som er mest fordelaktig for å komme raskt videre mot målet som glitrer langt, langt der borte. Problemet er bare at man står på kanten av et stup. Ett eneste skritt fremover kan være fatalt.

Det er der Tromsø Arbeiderparti befinner seg nå.

Partiet har allerede snublet og rutsjet ned ei brått skråning. Skrubbsårene er mange og de svir. Ei meningsmåling i forrige uke ga Tromsø Ap 16,9 prosent oppslutning. Et historisk lavmål. Nesten en teknisk knock-out. Det verste av alt med denne målingen var at i det yngste velgersegmentet, i gruppen 18-29 år, var Ap redusert til til å bli et av småpartiene, med ei oppslutning på 10,6 prosent. Omtrent det samme som Miljøpartiet De Grønne i denne aldersgruppen.

Nå lover partisekretær Kjersti Stenseng at Tromsø Ap skal få hjelp fra Youngstorget til å reise seg igjen. Ja vel. Den blinde tilbyr hjelp til den halte. Hva slags hjelp og veiledning Stenseng tenker seg, vites ikke. Kanskje vil hun sende noen av strategene som la opp stortingsvalgkampen for Støre og Ap? Kan Trond Giske redde Tromsø Ap?

De to og et halvt årene Ap har styrt Tromsø kommune sammen med Rødt og SV har gitt sjeldent mye styringsslitasje for ordførerpartiet. Ikke har man fått kontroll på kommuneøkonomien, og Ap har til stadighet blitt knyttet til negative merkesaker som eiendomsskatt, innføring av bompenger og voldsomme kostnadsoverskridelser på Tromsøbadet. I tillegg har man mistet noen av sine dyktigste, unge politikere som har hoppet av politikerkarrieren. Innad i partiorganisasjonen er mange oppgitt og vet ikke sin arme råd.

En av de største svakhetene ved Ap sin styring av kommunen, er at kommunestyregruppen stort sett alene har tatt på seg ansvaret for å styre butikken, og i liten grad har involvert og forankret sine planer i resten av partiet. Mange partimedlemmer har vært skuffet over egenrådigheten partifellene i rådhuset har utvist og følt at de i liten grad blir hørt på.

Det snakkes høyt innad om at Tromsø-avdelingen av styringspartiet Ap ikke ser ut til å være i stand til å styre noe som helst. Mange av de erfarne partimedlemmene snakker om at det er AUF-politikk og ikke Ap-politikk som blir ført i Tromsø kommunestyre. Manglende økonomisk ansvarlighet og tett samrøre med SV og Rødt har medført at man i stor grad driver etter ideologiske linjer og mangler den pragmatiske tilnærmingen til å styre en kommune på ansvarlig vis. Store symbolprosjekter som et prangende badeland og en uhyre ambisiøs plan for fremtidens klimavennlige infrastruktur for byen og de bynære områdene («Tenk Tromsø»), har vært det Soria Moria-slottet man har pekt på i det fjerne.

Dessverre er det slik fatt nå, at «Tenk Tromsø»-prosjektet kan få seg noen skudd for baugen som konsekvens av en kommuneøkonomi ute av kontroll og en demografisk endring som vil bli svært krevende for kommunen. Vi snakker om en snarlig eldrebølge som velter inn over Tromsø allerede fra 2020. Det som skjer er at aldersgruppene mellom 60 og 89 år vil vokse kraftig i antall. Antallet er estimert til å bli mellom 18 og 19 prosent høyere enn i  dag når vi skriver 2021. Det er den store etterkrigsgenerasjonen som banker på døra til omsorgssektoren om kort tid, og det bør de som skal styre kommune være forberedt på. Det er man ikke i dag.

Hvorvidt det sittende regimet har noen tanker om hvordan det skal prioriteres i et trangt økonomisk handlingsrom, vil snart vise seg. Det som er helt sikkert, er at de 82 prosjektene som er listet opp i den vedtatte økonomiplan 2018-2021 i kapitlet «Budsjettskjema 2B – Investeringsbudsjett», til en samlet prislapp på nærmere 5,3 milliarder kroner, må gjennom en brutal slankekur. Ap og de største opposisjonspartiene er nødt til å vise ryggrad når denne jobben skal gjøres.

Alt som går galt i Tromsø kommune er selvsagt ikke Aps ansvar alene. De to venstresidepartiene Ap styrer sammen med er like skyldige. Og bare for å ha nevnt det: De to glade guttene som lot seg avbilde sammen i et badekar på Templarheimen – Øyvind Hilmarsen og Jens Johan Hjort – har nå fått ønsket sitt oppfylt. Da bør de også være med å ta ansvaret. Både for den økonomiske fadesen i realiseringen av Tromsøbadet og for helheten i de økonomiplanene det styres etter. Begge fløyer har vært ute på luksusgaleien og bør stilles til ansvar. I kommunestyret som sådan bør det under alle omstendigheter innføres en handlingsregel som det styres etter når det kommer til pengebruk.  Avgjørelser om nye investeringer må ikke vedtas før man har hele det økonomiske bildet, ser hele effekten en gitt investering vil medføre. Det synes nå som denne erkjennelsen er i ferd med feste seg i kommunestyret. Da gjenstår det bare å se at det materialiserer seg i reelle prioriteringer.

Nå er det nå engang slik at de som til enhver tid sitter med makta må ta det største ansvaret. Når Ap nå står på kanten av det stupet som den knusende meningsmålingen blottla, bør de snu seg og se tilbake på hvor og hva det var som gikk galt. Det trengs en selvkritisk evaluering av den politikken som har ført dem så langt ut i periferien at helegrunnfjellet rister under Ap. Eller kanskje mer presist, som professor Kjell Arne Røvik uttrykte det i en kommentar: Grunnfjellet er borte. Tromsø Ap står nå i ei myr.

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse