Annonse
KLASSEBALL: Thomas Lehne Olsen og Christer Johnsgård sammen med entusiastiske elever i 5. klasse ved Bjerkaker skole under et besøk i regi av prosjektet Klasseball. Foto: Tromsø IL

Utviklingsklubben Tromsø IL

Vi har som uttalt målsetting å være en utviklingsklubb som tar frem lokale, nordnorske talenter til spill i Eliteserien.

Tromsø Idrettslag er en sprek 96-åring med en stolt historie. Siden oppstarten i 1920 har klubben utviklet seg til å bli landsdelens største fotballklubb og en av Nord-Norges sterkeste merkevarer. Klubben har mange trofaste supportere og sportslige resultater, økonomi og ledelse engasjerer svært mange. I de siste dager har både redaktør Helge Nitteberg og en av klubbens storspillere og cup-vinner fra '86, Nils Solstad, engasjert seg gjennom kronikker i Nordlys. Vi setter pris på engasjementet og bidragene til utviklingen av klubben. Noe av det som skrives er lett å være enige i. Andre momenter ønsker vi å korrigere og utdype. Blant annet hevdes det at TILs styre og ledelse mangler fokus på det sportslige og at det er lite engasjement og interesse rundt klubben.

På vegne av alle som legger ned tid og innsats på Alfheim som frivillig, trener for aldersbestemte lag, som publikum, Isberget-supporter, dugnadsforeldre, ansatte eller styremedlem er jeg sikker på vi kan skrive under på at det på ingen måte er lite interesse rundt klubben eller mangel på engasjement. At vi gjerne skulle vunnet flere kamper, vært overlegne på eget gress og kommet høyere på tabellen tror jeg alle som er glade i TIL er enig om. Sportslige utvikling og resultater er viktig og vi jobber målrettet for å utvikle klubben i riktig retning og for å vinne flest mulig kamper.

Nitteberg gir i sin kommentar ros til styret og ledelse for å har brakt økonomien under kontroll. Vi nærmer oss en situasjon hvor vi kan rapportere om positive tall etter mange år med krevende økonomisk rammer. Sunn økonomi er avgjørende og gjør det mulig å jobbe langsiktig med utvikling. Vi har som uttalt målsetting å være en utviklingsklubb som tar frem lokale, nordnorske talenter til spill i Eliteserien. I siste U21-tropp for Norge stiller vi med fire spillere fra Tromsø. I årets Tippeliga har vi gitt mulighet til mange av våre beste ungdommer og flere av disse har etablert seg fast i kamptroppen. Slike resultater kommer bare om vi fortsetter å satse på utvikling og målrettet arbeid med nordnorske talenter. Arbeidet med TILs utviklingsavdeling ledes av Truls Jensen, en av Solstads medspillere fra 86, i tett samarbeid med sportssjef fotball i NTG, Sigurd Rushfeldt. Disse to er blant de mange i klubben som har den fotballfaglige kompetansen som etterlyses.

Å være god på utvikling er å være god på samarbeid. Vi har et godt trenerapparat og en solid utviklingsavdeling. Disse samarbeider tett og godt med UIT og NTG Tromsø. I tillegg samarbeider vi godt med fotballkretsen og ønsker å dele vår kompetanse med omliggende klubber i større grad enn i dag.  

Gjennom samarbeidet med UIT har vi utviklet en svært god kompetanse på idrettsrelatert forskning og teknologi. Nå jobbes det for å etablere en test- og treningslab på Alfheim, som kommer hele toppidrettsmiljøet i Tromsø og Nord-Norge til gode.

TIL vil være mer enn en fotballklubb. Vi ønsker å være en viktig samfunnsaktør som deler kunnskap og skaper begeistring i andre klubber i landsdelen og på skoler i hjembyen vår. Dette har vi jobbet målrettet med gjennom hele sesongen. Spillerne på klubbens A-lag deltar på treninger med aldersbestemte lag og har besøkt over 20 skoleklasser i Tromsø. Dette er noe vi ønsker å fortsette med og vi ser at dette skaper nye relasjoner og bringer inn nye grupper til våre hjemmekamper. Disse yngste publikummerne er de som roper høyest når Christer Johnsgård starter oppvarming, som samler på autografen til Christian Landu og som jubler av glede når Sofien Moussa gir bort drakten sin etter siste kamp for TIL. Mye av den engasjeringen av yngres avdeling som Nitteberg etterlyser er derfor allerede på plass, men vi kan gjøre mer og kommer til å intensivere dette arbeidet.

Sesongen 2016 endte med fornyet kontrakt i eliteserien. Avslutningen ble en test på om hele klubben evnet å stå sammen og mobilisere all energi mot de to avgjørende kampene. Vi er stolte over det vi fikk til. Da det røynet på mot slutten samlet vi alle til en siste, felles innsats. De fire poengene vi fikk på årets to siste, og kanskje også de vanskeligste kampene, fikk vi fordi spillere, trener og klubbens ansatte tror på Utviklingsklubben Tromsø Idrettslag. Erfaringene fra årets innspurt tar vi med oss inn i en ny sesong og vi har sportslige ambisjoner om å etablere oss på øverste halvdel av eliteserien!

Vi setter stor pris på den oppmerksomheten TIL får gjennom media og det engasjementet vi opplever rundt klubben. Vi er enige med Egon Holstad som i sin kronikk iTromsø så godt beskrev den illsinte supporter som et uttrykk for pur kjærlighet til klubben. I en sesong der de fleste tippeligaklubbene har hatt nedgang i tilskuertall, opplevde vi en økning på 11,8% til 4.044 tilskuere pr. kamp. Det er en utvikling vi gleder oss over, for den kommer i en tid hvor konkurransen fra TV-fotballen blir sterkere og sterkere. Med en tydelig lokal og nordnorsk identitet i spillerstall og spillestil, og en aktiv tilstedeværelse på skoler og i andre klubber tror vi enda flere vil heie på TIL og komme til Alfheim!

Mens spillerne allerede er i gang med treningsarbeidet for neste sesong, jobber styret og administrasjonen svært aktivt for å skape gode rammer for sportslig utvikling og for flere stolte øyeblikk for klubben som vi er glad i. Vi vil bruke ukene som kommer til å snakke med flest mulig i og rundt klubben i evalueringen av årets sesong, til å fornye kontrakter, signere nye spillere og til å sikre gode avtaler med våre samarbeidspartnere. Vi er åpne for innspill fra alle som vil snakke med oss om TIL og veien videre mot en sterk 2017-sesong. Vi ses på Alfheim!

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse