Annonse

Uverdig krangel rammer fødende

Men kampen om helsekronene skjerpes stadig, og da ser det ut til at hensynet til pasienten og fornuften i samarbeidet, må vike.

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN)  har valgt å si opp den nesten 20 år gamle jordmoravtalen de har med Tromsø kommune.

Oppsigelsen kommer bare noen måneder etter at ny avtale ble inngått, og byråd Anna Amdahl Fyhn i Tromsø kommune reagerer kraftig. Hun mener oppsigelsen er uforståelig og sier at Tromsø kommune og UNN har hatt god faglig nytte av det hun kaller et sømløst tilbud, og at gravide kvinner i Tromsø har vært trygge på en god svangerskapsomsorg.

Det aner oss at saken – slik den utspilles i det offentlige rom – egentlig er et spill om penger.

Den mangeårige avtalen har fått stor positiv oppmerksomhet, også nasjonalt, og mottok i 2010 Helse Nords Samhandlingspris.

Men kampen om helsekronene skjerpes stadig, og da ser det ut til at hensynet til pasienten og fornuften i samarbeidet, må vike. For hvis ikke Tromsø kommune klarer å hoste opp de 400.000 kronene som ser ut til å være stridens kjerne, går det til syvende og sist ut over dem som venter barn.

En god jordmortjeneste er noe vi bør hegne om. I retningslinjene for svangerskapsomsorgen heter det at gravide kan velge om de vil gå til fastlege eller jordmor. Dessverre har ikke alle en slik valgmulighet.

Mange kommuner ser seg ikke råd til å ha jordmor. Og selv om alle kommuner er lovpålagt å ha en slik tjeneste, ansetter de ikke nødvendigvis jordmødre til å utføre den, selv om mange gravide foretrekker å gå til en jordmor.

Fødselslege Gro Nylander uttalte i Aftenposten tidligere i år at hun opplever at Norge nesten er et u-land når det gjelder barselomsorg. Hun sikter til at barselkvinner sendes svært tidlig hjem. Der fødende før fikk ta seg igjen og hjelp til amming, kaller stadig flere unge foreldre den første uken etter fødsel for helvetesuken.

Nylander har fått følge av flere, som mener at barselomsorgen for lenge har vært en salderingspost på helsebudsjettet. Det skjer til tross for at Stortinget har sagt at omsorgen skal styrkes.

Vi trenger flere barn i dette landet, og et trygt og godt svangerskapstilbud kan være et viktig bidrag til at kvinner velger å få flere barn.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse