Annonse
Monica Pettersen og Kristina Meyer er tillitsvalgte FO i barnevernstjenesten. De om lag 100 ansatte jobber allerede 3000 timer mer enn normalarbeidstid i løpet av et halvt år. De har så mye å gjøre, at de ikke rekker å avspasere det de har jobbet inn. Nå skal tjenesten kutte mer. Foto: Linn Bertheussen

Uverdighet og vingling rammer de svakeste

Barna ingen går i tog for nå får enda mindre ressurser framover.

Styrk barneverntjenesten - barn står i kø for å få hjelpen de har krav på.

Tromsø kommune driver et uverdig spill med den viktigste tjenesten vi har for sårbare barn.

Det er langt fra gladmeldingen i februar 2017, da daværende byråd for helse- og sosiale, Brage Sollnd (Ap), brakte blomster med seg til de ansatte for at de hadde klart å komme ajour med fristene.

I dag er historien nesten like ille som den var da Fylkesmannen åpnet tilsynssak mot tjenesten. Rundt 30 prosent fristbrudd i undersøkelsessaker. Det er 62 faktiske saker i Tromsø kommune som barnevernet ikke har gjort noe med innenfor tre måneder.

  • Det er ni barn som venter på hjelpetiltak.
  • Det er 18 fosterbarn som står uten saksbehandler.
  • Det er familier som har barn i fosterhjem, som ikke har noen å kontakte i barnevernet.

De mest sårbare barna i kommunen er det ingen som går i tog for.

De er usynlige i den store sammenheng. De er ikke å finne på forsidene av avisene. De ropes det ikke høyt om.

Nå rammes de enda hardere.

Tromsø kommune sliter med å ivareta kjernebarnevernet på en forsvarlig måte, innrømmer Kari Henriksen, avdelingsdirektør for oppvekst og utdanning.

Tjenesten må nå ta ned 7,8 millioner kroner inneværende år, sier Henriksen. Tre stillinger vil stå vakante. Det til tross for at rammen ble styrket i sist budsjettbehandling, med 10 millioner kroner i 2021 og 4,2 millioner i inneværende år.

De tillitsvalgte er svært bekymret for både de ansatte og de mest sårbare barna. Døgnberedskapen blir tatt ned igjen. Vi deler den bekymringen.

De ansatte arbeider allerede flere tusen timer overtid for å prøve å nå fristene. Sykefraværet har vært så stort at de tillitsvalgte har sendt inn bekymringsmeldinger til ledelsen.

Det er en uforsvarlig arbeidsmengde.

Men mest av alt har Tromsø kommune vist en uforsvarlig håndtering av denne svært viktige tjenesten. En tjeneste som vi ikke kan skvalte med. Tromsø kommune må ta grep – ellers så må Fylkesmannen komme på banen igjen. Styrk barneverntjenesten - barn står i kø for å få hjelpen de har krav på.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse