Annonse
SKILDRET KRIGEN: Regissør Knut Erik Jensen (bildet) laget dokumentarserien «Finnmark Mellom Øst og Vest». Den fikk fantastisk mottakelse i 1987.

Uvitenheten om krigshistorien i nord

Det har oppstått en myte om at krigen i nord ikke er skildret i film, bøker og TV-serier.

Flere oppslag i mediene den siste tida beskriver kunnskapsmangelen om nord-norsk krigshistorie som et stort, svart krater. Det listes opp eksempler på bøker, tv-program og filmer, som kaster lys over krigshandlinger sør i landet, mens mørke og uvitenhet rår om kampene i nord.
De som framfører klagen, overser at det er skrevet og produsert mye stoff som belyser og drøfter mange vesentlige sider om disse krigsårene i vår landsdel.

Siden mangelen på film er spesielt nevnt, er det overraskende at den beste, mest omfattende og prisbelønte tv-serien om krigen i Norge er utelatt: “Finnmark mellom øst og vest”. NRK produserte i 1986 disse seks timelange, faktabaserte programmene - med Knut Erik Jensen som regissør, og mange kunnskapsrike medarbeidere på laget.
Det vil ellers føre for langt å trekke fram de mange dokumentarene, film, tallrike bøker og skrifter om krigen i nord. Lista er lang.

Problemet ser ut til å være at noen mener at de har oppdaget et historisk tomrom, der egen kunnskapsmangel er forklaringen.
Joda, hver generasjon skal redigere og supplere historia, men de uvitende plikter å skaffe seg fast grunn under føttene før de vandrer ut i det ukjente.
Antakelig kommer også nye generasjoner til å erfare at det nære fenger mer enn det fjerne. 90% av befolkninga bor i Sør-Norge. Derfor vil små hendelser i sør være mer interessante enn store i nord. Dessverre.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse