En meningsmåling Nordlys og IFinnmark har fått gjennomført, levner ingen tvil om folkets dom: Vadsø er ikke noe folkekrav. Bare 19 prosent vil ha Vadsø som regionhovedstad, mot 65 prosent for Tromsø. Arkivfoto: Inger Præsteng Thuen

Vadsø ikke noe folkekrav

Det spesielle ved tallene er at det ikke bare i Troms, men også i Vest-Finnmark, er flertall for Tromsø.

Kun 19 prosent av de spurte mener at regionhovedstaden i et sammenslått Troms og Finnmark bør være Vadsø. Det viser en meningsmåling som Respons Analyse har gjort for Nordlys og IFinnmark. Totalt ønsker 65 prosent av innbyggerne i de to fylkene at Tromsø skal være hovedstad i den nye regionen. 19 prosent vil ha Vadsø, mens 16 prosent oppgir at de ikke er sikker.

Det spesielle ved tallene er at det ikke bare i Troms, men også i Vest-Finnmark, er flertall for Tromsø. I Vest-Finnmark går 40 prosent inn for Tromsø, mot 35 prosent for Vadsø. I Øst-Finnmark er stillingen ikke større enn 56 prosent for Vadsø, mens 22 prosent vil ha Tromsø. Det er med andre ord ikke noe folkekrav i Finnmark om at Vadsø er stedet, slik man har fått inntrykk av under de turbulente forhandlingene om den nye regionen.

Det store spriket innad i Finnmark gir tydelig beskjed om at Vadsø ikke er noe samstemt krav. Tidligere ordfører og nåværende leder i Alta Høyre, Laila Davidsen, mener at fylkespolitikerne ikke har hatt et Finnmarks-perspektiv, men et Vadsø-perspektiv, i forhandlingsrundene. Hun sier hun har savnet et politisk overblikk om hva som er hensiktsmessig for hele befolkningen i Finnmark.

Det har vært et ufravikelig krav fra Finnmarksdelegasjonen at Vadsø skal være den nye regionhovedstaden, og at sentraladministrasjonen skal ligge her. Et av hovedargumentene har vært fylkets geografiske størrelse, men det er et argument som folk i Vest-Finnmark også bruker: det er for langt og for tungvint å komme seg til Vadsø.

Det har vært og er trolig fremdeles stor motstand fra finnmarkingene om sammenslåingen av fylkene. Men det betyr altså likevel ikke at motstanderne ønsker seg Vadsø som hovedsete. Når alt kommer til alt, er Tromsø det store kommunikasjonsmessige knutepunktet for innbyggerne, både i Troms og Finnmark. Det har trolig stor betydning for folk når de vurderer spørsmålet om hvor sentraladministrasjonen i den nye regionen bør ligge.

Finnmark har alt fått fylkesmannsembetet. Fylkesrådsleder Willy Ørnebakk har gjentatte ganger sagt at ingen fylkeskommunalt ansatte skal miste jobben eller tvinges til å flytte. Og med forslaget fra ekspertutvalget ligger det an til flere, nye oppgaver for regionene. Her bør det være rom for forhandlinger om funksjoner og arbeidsplasser. Steile fronter tjener ingen. Meningsmålingen som både er representativ og tydelig, levner ingen tvil om folkets dom: Vadsø er ikke noe folkekrav.

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse