Annonse

Vær stolt av det norske!

Helge Christian Pedersen med omskrevet, ironisk versjon av kulturminister Linda Hofstad Hellelands omstridte julehilsen til det norske folk.

Mat, pynt, glorete utebelysning, ferdigstappe og Grandiosa som skal steikes akkurat slik bestemor gjorde det.

Snickers og salami. Ezinne Okparaebo og Pa Modou Kah. Ekstra lang helg og fredagstaco.

Generasjoner har skapt det typisk norske. Ord, holdninger og verdier. Leser vi Rudolf Muus og andre klassikere så kjenner vi igjen dette. Det er for eksempel ikke tilfeldig at vi klarte å motarbeide den rurale entusiasmen for nye Olympiske leker i Tromsø. Vi har alltid vært litt skeptisk til å bli «bestemt over» - særlig av samer og godtroende folk nordfra. 

Vi er litt skeptisk til distriktene våre også. Vi har et litt ambivalent forhold til landsbygda. Vi elsker å besøke Stord og Honningsvåg og i utlandet skryter vi av bygdene våre ved fjorden og på fjellet hvor du kan kjøre moped og skuter rett fra der du bor.  Men distriktet er også symbolet på de som «egentlig bestemmer», steder hvor nissene og tusseladdene bor. 

Vi liker at bestemmelser er importerte. Kommunehuset er for nært. Fylkeskommunen også for så vidt. I mange bygder er Oslo for nært… men dette er Norge. Dette skaper identitet slik jeg vil at den skal være. Det skaper entusiasme for å bevare identiteten (og makten).

Vi vil bevare det norske. Den norske kulturen. En kultur som oppfattes noe forskjellig fra person til person selvsagt (men ikke bry deg om kulturrelativister og deres rare forståelse av at Norge ikke er så spesielt). Men vi nordmenn kan være herlig sjåvinistiske i vårt forsvar av det norske. Spesielt når man sitter i regjering og skal forklare for folk på Facebook hva som er DEN egentlige norske kulturen.  Og ikke minst i jula da vi drar fram tradisjoner som vi har lært av våre foreldre og besteforeldre. Mat, pynt, glorete utebelysning, ferdigstappe og Grandiosa som skal steikes akkurat slik bestemor gjorde det. 

Så derfor forundrer det meg og gjør meg litt trist (selv om jeg vet at det jeg nå skriver er et falsum) når jeg leser at en skole i Stavanger ikke lar elevene synge Deilig er Jorden i redsel for å såre noen. Selv om jeg vet at rektor ved skolen ikke ga beskjed om at det kun skulle nynnes til sangen, så skriver jeg det for er det jo et godt poeng hvis det hadde vært sant. Jeg skriver dette i visshet om at Nytt på Nytt har tatt Juleferie. For dette er bare komisk (og symptomatisk for vår postfaktuelle tid). At jeg til slutt slår hull på hele min oppkonstruerte historie om rektoren og skolens lefling med sekulære verdier gjør sikkert at jeg virker litt klokere, i alle fall unngår jeg direkte løgn.

For hvilket folk og land skal vi være om vi ikke har selvtillit nok til å ta vare på våre gode norske tradisjoner?

Jeg tror mange av oss opplever at jula bringer oss nærmere oss selv, at vi blir oss selv nok. Julesangene, juleevangeliet, julegudstjenestene og kirkeklokker som kimer julen inn, er kjære og viktige tradisjoner for veldig mange av oss. Vi våger å være tydeligere om vår kristne tro og tradisjon når det er jul enn ellers. Ja det er faktisk den eneste gangen i året vi går i kirka. Det syns jeg er bra. Vi skal tåle å bli tydeligere ellers i året også. For toleranse er ikke det samme som utydelighet. Tvert om. Olav den Hellige kristnet faktisk landet med sverd. Den som er tydelig og trygg i sin egen tro og tradisjon kan med større selvsikkerhet møte dem som tror annerledes, og overbevise dem om at en selv har rett og at de har feil norske identitet og kultur. Å opptre med respekt for andres ukristelige og unorske tradisjoner i jula og ellers er kanskje det skumleste vi kan gjøre.

Vi må tro på våre verdier. Være stolte av dem og skryte av dem.  Og med selvtillit vise frem den norske kulturarven som generasjoner med kirkelig jødemotstand, homohat og abortmotstand før oss har bygd opp. Å være nøytral er også et valg, men gud hjelpe meg et dårlig et. Vær stolt av det norske. God jul!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse