Annonse

Å være mørkeredd på høylys dag

Fylkesleder i Troms og Finnmark KrF, Truls Olufsen-Mehus, skrev 16. juni en kronikk om sin «første og siste parade». Her legger han ut i det brede om sin mening om organisasjonen «FRI» og deres politikk. Det er helt lov å være uenig med FRI i hva de står for, men i sitt innlegg bidrar Olufsen-Mehus til å spre konspirasjonsteorier om FRI og andre, skeive miljøer.

Organisasjonen FRI er en organisasjon som kjemper for likestilling og mot diskriminering av personer som bryter med normer for kjønn og seksualitet i Norge og i resten av verden. Det vi kjenner som FRI i dag, er den samme organisasjonen som ble grunnlagt i 1948, tidligere kjent som «Det Norske Forbundet av 1948». De har kjempet for homofile og skeives rettigheter siden den gang.

Selvsagt har FRI en agenda, en politikk. Det har de fleste organisasjoner, man kan sågar påstå at det er grunnen til at de er grunnlagt og eksisterer. Vi i Høyre er heller ikke enige med FRI i alt FRI mener og står for, men det betyr ikke at vi mener Pride-parader de arrangerer er illegitim. Vi vil heller anbefale de som kan, følge de digitale Pride-paradene 27. juni – inntil vi igjen kan gå sammen.

Det Pride-paradene handler om, er en feiring av mangfoldet blant oss mennesker. Her går heterofile, homofile, transpersoner og alle som ikke ønsker å defineres med et kjønn, hånd i hånd for like rettigheter og lik plass i samfunnet. At Olufsen-Mehus ønsker dette til livs, overrasker oss ikke etter å ha sett hans kamp mot FRI og det skeive samfunnet i Norge det siste året.

Det Olufsen-Mehus gjør, er å gjøre det vanskeligere for alle som ikke faller inn under hans definisjon for «normal» å ta ordet. Han gjør det vanskeligere å være seg selv, og til å være likestilt og likeverdig med ham. Det vil vi karakterisere som å «dra stigen opp etter seg», fremfor å delta konstruktivt i samfunnsdebatten.

Kjønn, seksualitet og ekteskapspolitikk, som FRI engasjerer seg mye i, er vanskelige områder å diskutere. Dette er verdispørsmål hvor debatten ofte blir raskt polarisert, ettersom disse spørsmålene rokker ved sentrale momenter av vår hverdag og våre liv. Det har vi i Høyre forståelse for, og også i vårt parti er disse debattene vanskelige. Det skal de være. Det betyr imidlertid ikke at vi skal oppfordre til boikott av FRI fordi de ønsker å fremme sin mening. Det ville begrenset mangfoldet i samfunnsdebatten.

Vårt råd til Olufsen-Mehus være å slutte med konspirasjoner om at FRI ønsker at hallikvirksomhet skal bli en ny industri, at de er en pådriver for BDSM blant unge eller at FRI kjemper for kjemisk kastrering blant ungdommer.

I sitt innlegg behandler Olufsen-Mehus disse påstandene han kommer med på en svært enkel måte, som bidrar til en mer polarisert og vanskelig debatt enn det trenger å være. Vi vil advare mot dette. Det er lov til å være uenig med FRI -  men det er ingen grunn til å være mørkeredd på høylys dag.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse