Annonse
Meteorologene har muligens funnet ut at været følges fylkesgrensene! Det er så oppsiktsvekkende at det er rart at det ikke er publisert i "Nature". Illustrasjonsfoto: TV2

Været

Har noen studert om værmeldingen endrer seg ved regjeringsskifte?

Aller snakker om været, men ingen gjør noe med det. Det sa vi før, men det sier vi ikke lenger, for nu er det faktisk noen som gjør noe med det, eller ikke gjør noe med det, og der har vi en av de største konfliktene i verden i dag, altså mellom de som syns at vi ikke skal gjøre noe med det, og de som faktisk gjør noe, sånn som unge Stoltenberg som i alle fall så lenge han var statsminister drev og plantet trær i Syd-Amerika fordi noen hadde fortalt han at da ble det bedre vær. Hos oss. Mindre vind. Ikke så kraftig regn. Og ikke fullt så varmt.

I min barndom på sydsiden av Saltfjellet kjente jeg også folk som drev på med den slags. De tok en passe lang og passe tjukk del av hælsenen fra en rein, og så gjorde de en spesiell knute på den – som jeg godt husker – og så heiv de sen tråden ut på en bestemt måte. Noen hadde fortalt dem at da ble det bedre vær av det. Mindre vind. Ikke så kraftig regn. Varmen var de ikke så bekymret for.

På denne bakgrunn må det være lov å lure på hva Stoltenberg driver på med nu for tiden. Vi vet at han er nede i NATO, men akkurat hva han gjør, vet vi ikke. Jeg har hørt at han tror russerne snart kommer og tar oss, de har 6000 panservogner, 1200 kamphelikoptere, 400 jagerfly og 3 millioner soldater ganske nær grensen, så fan vet om ikke Stoltenberg har begynt å plante trær igjen. I alle fall har han nylig vært her i landet en tur, og har truffet landbruksministeren, så pass er sikkert, og dessuten har han visst foreslått innkjøp av enda ett jagerfly som i tillegg til å skremme russerne også skal kunne brukes til å vanne nyplantet skog. Fra luften. Fort går det òg.

Gammel og ny vitenskap. Men alt i alt går det fremover, tror jeg. I en viss fase av utviklingen har det ofte vært slik at virksomheten har organisert seg i to grener, den ene observerende, beskrivende, den andre aktivt inngripende, ofte mystisk – alkemisk med folk i spisse hatter og den slags. Ta medisin. I flere hundre år var det slik at den ene grenen, kalt patologi var en slags sykdommenes naturhistorie. Man observerte pasienten, diskuterte med kollegene, skrev bøker, og sånn var det med det. Den andre grenen, kalt terapi behandlet pasientene med avkok av løvetann og sisselrot, flytende kvikksølv, med årelating, eller ved å lese over dem. Halvparten døde av sykdommen, halvparten av behandlingen.

I noen vitenskaper har de to grenene aldri orntlig skilt lag. Jeg lurer på om det kan være sånn med vitenskapen om været, meteorologien, som betyr «læren om det høye». Selve navnet tyder på at utøverne legger vekt på åndelige tradisjoner. Den rituelle form som praksisen har, ca 12 ganger i døgnet i radio og på TV – mye oftere enn andaktene – drar i samme retning. Også fagets motvilje mot å bli en del av universitetssystemet kan tyde på det samme.

Én ting er nu selve rapporteringen. Der er det elementer som ligner konvesjonell naturvitenskap, f.eks at man søker efter generaliseringer. Et eksempel er at man satser på himmelretningene nord-sør, og stort sett har kvittet seg med øst – vest. Landet blir delt opp i Sør- Norge og Nord-Norge uten forvirrende hensyn til at Kongeriket er et utpreget kystland som er prisgitt vindene fra Havet i vest, og som gjør at det umediterte, opplevde været på Smøla og på Kvaøya er ganske likt, Karasjok og Tynset samme, mens Haugesund og Elverum, begge «Sør-Norge» så å si aldri har noe felles.

Det er selvfølgelig rart, men vi bryr oss ikke så mye om det der, vi har det privilegium at vi kan se ut av vinduet. Er det øst-sørøst, så vet vi at det blir godvær her i byen og enda bedre på Gåsvær og Vengsøya, mens jeg ikke engang behøver å ringe til kompisen min i Vadsø for å spørre om hvordan han har det.

Et annet eksempel er at man anstrenger seg for å lage mer omfattende, begreper, f.eks «Finnmark» og melder hele under ett. Det kan bety at meteorologene har funnet ut at været følges fylkesgrensene! Det er så oppsiktsvekkende at det er rart at det ikke er publisert i «Nature! Det er ikke mer enn to dager siden jeg hørte på P2 om «Været i Finnmark…» - altså Øvre Pasvik, Vadsø, Stabbursdalen, Alta. Under ett. Fenomenalt. (Hva skal de gjøre hvis fylkene blir nedlagt??  Forsvinner været også?)

Men så er det dette andre da. Burde man ikke nu, under mottoet «Åpenhet i værmeldingen» vedgå at det også foregår noe annet. Man ser det tydeligst på TV for da kommer også kroppsspråket med. (Har andre også lagt merke til en av værmelderne som hele tiden står og vrikker rytmisk på ene benet?)

Men viktigst, selve værmeldingen, altså teksten, er det kode? Eller en magisk formel for å styre lavtrykkene unna? Noe a la de der med sen-tråden i gamle dager. Hvis ikke er det vanskelig å forstå gapet mellom vær-meldingen og været. Sola kan lyse i dagevis fra skyfri himmel, men værmeldingen sier «oppholdsvær». Eller at det «egentlig blir ganske pent» Det må tolkning til. Det må ligge noe under. Når de sier «Finnmark» så mener de noe mer. Er det politisk? Har noen studert om værmeldingen endrer seg ved regjeringsskifte? Eller er det NATO igjen? Kanskje meldes det drittvær i Finnmark for å skremme vekk russerne. Alle kan ikke plante trær.

God sommer! Pause til august.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse