Annonse
STORSKOG: Nyankomne immigranter fra Russland er kommet til Norge. De færreste av dem er flyktninger.

Våken, men knapt edru

Landets politiske ledelse har våknet. Men litt for mange av dem har størst fokus på meningsmålingene.

Bør vi kanskje forberede oss på en strøm av flyktninger fra Sverige som blir presset til å fortsette til Norge?

I forrige uke kom det 1 113 personer over Storskog fra Russland. Hvorfor var ikke myndighetene forberedt på dette?

Kalkulatoren kan fortelle at det i løpet av det neste året vil komme 1100x52, over 57 000 flyktninger/asylsøkere over denne grensen.

Vel, dette er en lek med tall, og uansett hva antallet grensepasseringer vil bli, er det for lengst blitt klart at de som har tatt denne veien inn i Norge i liten grad er flyktninger. Og dermed heller ikke legitime asylsøkere.

Noen av dem, kanskje mange, har sikkert vært flyktninger. Men det er ikke det de er.

Et stort flertall har hatt opphold i Russland over lang tid og de har ikke lagt ut på noen flukt fra Russland til Norge. De migrerer til Norge. Kanskje mer presist: De blir deportert til Norge av russiske myndigheter, selv om deportasjonen skjer med en viss grad av frivillighet.

Russland har behandlet dem svært dårlig, så de aksepterer å bli deportert til norskegrensen. De ser det som en mulighet til et bedre liv og bedre fremtidsmuligheter. Forståelig nok, men de er altså ikke flyktninger.

Det vi står overfor ved Storskog, er i hovedsak en migrasjon, en folkevandring som er initiert av russiske myndigheter og organisert som en ren deportasjon.

Norge har vært helt uforberedt på dette. Noe vi ikke burde ha vært.

Vi fikk nylig vite at allerede for ett år siden presenterte den russiske grensekommissæren for sine norske kolleger det faktum at det bare i Murmansk befant seg 15 000 ikke-europeiske immigranter.

Norske myndigheter har nok vært godt kjent med Russlands negative holdninger til disse, og sikkert også vært klar over at i Moskva er det et mye, mye høyere antall med samme status.

Men tok norske myndigheter og politikere hintet? Nei, de har sovet like godt. De holdt guarden fredelig nede og har derfor nå fått et slag som nesten er en knockout.

Dette minner i urovekkende grad om den samme søvndyssende holdningen regjering og sentrale myndigheter har hatt til den virkelige flyktningstrømmen av syrere som i sommer og høst har krysset Middelhavet til Europa.

Allerede i januar advarte Frontex, der Norge deltar, om at dette kom til å skje.

Tok den norske regjeringen advarselen alvorlig? Nei, sammen med sine europeiske kolleger slumret man videre med lukkede øyne.

Så smalt det. Plutselig var hundretusener på vandring nordover i Europa. 

I forrige uke erklærte den svenske migrasjonsministeren at Sverige, med sin ultraliberale flyktningpolitikk, ikke lenger har husly til flere asylsøkere.

Hva betyr det for Norge? Bør vi kanskje forberede oss på en strøm av flyktninger fra Sverige som blir presset til å fortsette til Norge? Jeg har ikke hørt noen sentrale norske politikere snakke om en slik mulighet.

Hvis det skjer, er vi igjen helt uforberedt. 

I en utmerket kommentar før helgen fra en av mine kolleger i Nordlys, ble det slått fast at nå har Norge bråvåknet.

Ja, vi er våken, men knapt helt edru. Naivitetsrusen henger i. Men nå må skylappene vekk. Regjeringen og resten av det politiske etablissementet må ta innover seg virkeligheten.

Den er slik: 60 millioner mennesker i verden i dag er flyktninger. Og flere blir det. Det globale sør presser seg mot, og vil etter hvert ankomme det globale nord, slår internasjonale forskningsinstitusjoner fast. 

Dette går altså ikke over. Vi kan imøtese nye flyktningkriser. Men den største krisen for øyeblikket her i landet, er en politisk krise.

I stedet for partikjeklingen som nå foregår på høyeste hold, kun med fokus på meningsmålingene og derav krangling om hva som skal iverksettes av kortsiktige tiltak, trenger vi en langsiktig strategi for de neste tiårene.

I bunnen av den må det ligge en analyse av hvilken rolle Norge realistisk kan aksle, nødvendigvis i samforstand med Europa, med hensyn til både dagens og morgendagens migrasjonsbølger.

Fortsetter vi like uforberedt, kan det medføre uoverskuelige konsekvenser.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse