Annonse
Marianne Sivertsen Næss er varaordfører for Arbeiderpartiet i Hammerfest. Foto: iFinnmark

Det er valg. Make it personal!

Personlig mener jeg det er et ufravikelig krav at mer av verdiene legges igjen der verdiene skapes – her i landsdelen vår!

Som rektor ved Hammerfest videregående skole møtte jeg noen av verdens mest anerkjente fagfolk for utdanning under en studiereise til Canada. Gjør det personlig, sa de.
«Se for deg hvilken skole du vil at dine barn skal være en del av, og hvilken kvalitet på opplæringen du vil skal møte dine barn», sa de samme fagfolkene.

Derfor, det er valg til høsten, «Make it personal»! «Gjør det personlig»! Høstens valg handler om hvilket Nord-Norge mine, dine og kommende barn skal vokse opp i. Hvilke muligheter de skal ha for å skape et godt liv i landets nordligste og vakreste landsdel, en landsdel rik på ressurser.

Dessverre er eksemplene mange på at Nord-Norge ikke er særlig viktig for dagens regjering som velger å satse på skattekutt til de rike, fremfor velferd og vekst i hele landet.

For en tid tilbake kunne vi høre kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen svare på spørsmål i Dagsnytt 18 om det høye frafallet i Finnmark, med at dette ikke er et Finnmarksproblem alene. Andre steder i landet har akkurat like stor frafallsprosent. Vel, hva hjelper det våre barn, at vi har en minister som svarer på våre utfordringer med bortforklaringer og ingen tiltak. Det blir det samme som å gå til legen for kraftig halsbetennelse, og få beskjed om at dette gjelder ikke bare deg, så noen kur bryr vi oss ikke om. To måneder senere lanserer samme minister eksperthjelp fra Oslo til alle kommuner som har svake skoleresultater over tid. Takk for tilbudet, men nei takk. Er det områder vi trenger at det tas et nasjonalt ansvar, så er det at regjeringen sørger for nok kompetente lærere og en kommuneøkonomi som setter kommunene i stand til faktisk å gjøre jobben selv.

Historisk har Nord-Norge vært en råvareleverandør, der jobben har vært gjort i nord, men verdiskapingen har endt opp i sør. For å snu dette, krever det politisk vilje og handlekraft, noe dagens regjering mangler. To eksempler på det:

For en uke siden var Jonas Gahr Støre meget tydelig på årskonferansen til Norsk olje og gass. Han sa at oljenæringen må ta veldig på alvor stemmer i Finnmark som sier at hvis det ikke kommer ringvirkninger, hvorfor skal vi ta risikoen? Det er betryggende at Arbeiderpartiet fremover vil stille strenge krav til oljeselskapene slik at mer av verdiskapingen blir igjen lokalt. Slike føringer ønsker ikke regjeringen og dagens olje- og energiminister, Terje Søviknes. Oljeselskapene må få velge de løsningene som de tror er best, sier Søviknes. Dette bør befolkningen i landsdelen merke seg, hensynet til oljeselskapene går foran jobber og verdiskaping nært der hvor verdiskapingen skjer.  Det betyr i klartekst at selskaper som Statoil, Lundin og OMW kan velge å drifte sin aktivitet i Barentshavet fra eksempelvis Stavanger eller Lysaker, dersom selskapet selv finner dette mest hensiktsmessig. 

Så har vi en fiskeriminister som ønsker å overlate fisken, fellesskapets ressurs, til private interesser. Avvikles pliktsystemet, slik regjeringen sier, ja da avvikler du samtidig mange kystsamfunn med åpne øyne.

Personlig mener jeg det er et ufravikelig krav at mer av verdiene legges igjen der verdiene skapes – her i landsdelen vår!

Høstens valg handler om våre liv, om fremtiden til våre barn her nord. Norges 50 rikeste, hovedsakelig bosatt i Asker, Bærum og Oslo vest, får 1 milliard i skattelette med dagens regjering! 1 milliard, som kunne bidratt til flere lærere - faktisk så mange som 1650. Eller supplybaser, terminaler, fiskeforedlingsbedrifter, kontorer og andre installasjoner lokalt på land. Nært der kor verdiene skapes. Hvilken regjering vi får etter høstens valg har derfor stor betydning for ditt lokalsamfunn, din familie og våre barns oppvekstsvilkår.

Make it personal!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse