Så langt har fokus vært på Bergen og Vestlandet, Oslo og Østlandet. Og en uke på Sørlandet. I dag står Tromsø for tur, og velkommen skal dere være, skriver Roger Alex Hansen til politikerne. Foto: NTB Scanpix

Valgdebatt for hvem?

I år går min stemme til de som ikke lenger godtar dagens situasjon innenfor samferdsel i nord.

Våre dyktige partiledere, stortingskandidat og partileder i AP, Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg, partileder i Høyre, er halvveis i valgdebatten. Så langt har fokus vært på Bergen og Vestlandet, Oslo og Østlandet. Og en uke på Sørlandet. I dag står Tromsø for tur, og velkommen skal dere være.

Debattene dreier seg naturligvis mye om helse, eldreomsorg, skole, utdanning, forsvaret og miljø. Viktige politikkområder for hele landet – og her mener nok sentrale politikerne de hele landet. Altså en politikk vi alle nyter godt av. Det skulle bare mangle. Men igjen synes det som om Nord-Norge skal ta ansvaret og belastningen. Oljepolitikken er et eksempel på hvordan såkalte forståsegpåere legger ansvaret på en landsdel som til alle tider har hatt et CO2-rent næringsliv. Dersom MDG i stedet for å avvikle petroleumsnæringen i stedet fulgte to andre spor som forskning og utvikling av lavutslippsteknologier og andre teknologier for reduksjon av CO2 ved å kreve økte økonomiske ressurser til disse to formålene, har partiet for øvrig noen programforslag som bør vurderes. Men igjen skal utvikling i nord nedprioriteres.

Skap heller internasjonal interesse for å legge press på USA og Europa til å redusere sine utslipp fra kull og skitne olje-kvaliteter. Og hvorfor ikke stanse utvinningen i sør? Men i nord trenger vi politikere som gjør som sin kollegaer i sør: Jobbe for sin region og sine kommuner. Noen få er modig og gjør det. Andre har munnkurv fra sine parti.

Her nord gjelder det fortsatt samferdsel. Bedre veier og jernbane for utvikling som er det argumentet som brukes i sør – ikke folketall og andre bortforklaringer som i nord. Det er dette vi forventer av nord- og sørnorske politikere med mot og framtidsvisjoner som vil komme hele landet til gode. Det er dere vi savner.

Etter å ha fulgt og stemt trofast AP i tre generasjoner er det slutt. I år går min stemme til de som ikke lenger godtar dagens situasjon innenfor samferdsel i nord. Som våger og stå frem og kalle det for skammelig og kynisk at den rikeste landsdelen har den dårligste infrastrukturen. Som politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim. Du eller dere vil få våre stemmer i år.

Nå er ventetiden over. Ikke mer konsekvensutredning, men politisk handling og garanti for at ditt parti vil gå inn for planlegging og bygging av veier og jernbane med oppstart i kommende planperiode. Og tar med et like gammelt regionalt veiprosjekt, Ullsfjordforbindelsen. Ikke som nedgradert til fylkesvei men reversert til fremtidens RIKSVEI som den alltid har vært inn til noen få år siden da stortinget raserte vekk det meste av riksveiene i landsdelen. En veistandard vi allerede hadde for mye av og ikke klarte å vedlikeholde.  

Vi er mange som ved dette valget har fokus på den politiske debatten frem til valgdagen og som vil stemme for egen landsdel. Som ikke lenger vil godta et kanskje. Ikke mere «njet njet.»

En nyttig påminnelse til slutt: Om fire år er det nytt valg. Skal det vise seg å være fire nye bortkastede år for hele landsdelen? Dere politikere har ansvaret. Også landsdelens egne, sentrale politikere.    

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse