Annonse
MØTE: En av disse to blir Tromsøs ordfører etter valget i september neste år. Her er Jens Johan Hjort (H) og Gunnar Wilhelmsen (Ap) under et arrangement i Kirkens Bymisjon i forrige uke, i samtale med Rune Andreassen. Foto: Eskil Mehren

Det blir en valgthriller i Tromsø

Tirsdagens Nordlys-måling viser to blokker som er nesten jevnstore, med Senterpartiet i drømmeposisjon.

Tirsdagens meningsmåling her i Nordlys viser at neste års kommunevalg blir en thriller. Det er tilnærmet dødt løp mellom blokkene under 11 måneder før velgerne går til urnene.

Høyre styrker posisjonen som største parti i Tromsø, mens Frp går tilbake siden august.

Det siste er overraskende, med tanke på hvor sterkt Frp markerer seg med en oppskrift som handler om kompromissløs motstand mot bompenger. Det er ingen tvil om at partiet her treffer en nerve i folkedypet.

Spørsmålet er i hvor stor grad velgerne også vil etterspørre et troverdig alternativ om hvordan Tromsøs store etterslep på infrastruktur og transport kan løses. 

Arbeiderpartiet er langt unna sin normale oppslutning, og har i det store bildet liten grunn til å være tilfreds. Men partiet er i en viss fremgang, og ville sammen med SV, Rødt og MDG fått 19 plasser i bystyret. Målingen gir den blå blokken med Frp, Høyre, KrF og Venstre 21 mandater.

Senterpartiet har sjeldent gjort gode valg i urbane Tromsø, men nyter nå godt av partiets oppsving nasjonalt. Og er ifølge Infact sin måling i en drømmeposisjon som vippeparti i byen, med tre mandater.

Trygve Slagsvold Vedums tropper i Ishavsbyen holder kortene tett til brystet, og vil se på hvilken blokk som gir størst uttelling. Lokallagsleder Geir Toften og gruppeleder Marlene Berntsen Bråthen kommer til å bli omsvermet den neste tiden, med frierier både fra Jens Johan Hjort og Gunnar Wilhelmsen. Sannsynligvis vil også stortingsrepresentant Sandra Borch ha et ord med i laget. Hun er også styremedlem i Tromsø Sp, og får innflytelse på partiets veivalg.

Målingen viser at 50 prosent foretrekker Hjort som ordfører, mens 32 prosent svarer at de mener Gunnar Wilhelmsen bør bli den neste ordføreren i Tromsø. Det er selvfølgelig et betydelig forsprang i favør av Hjort, samtidig er det en overraskende høy tillit til Wilhelmsen tatt i betraktning at han er et fullstendig ubeskrevet blad i politikken.

Dette er både Wilhelmsens svakhet og en styrke. En svakhet fordi han mangler erfaring fra politisk håndverk, en styrke nettopp fordi han har stått utenfor politikken og kan vise til suksess med lønnsom drift i egne selskaper.

Da er det underlig å høre ham forsvare det sittende Ap-regimets overforbruk, som fører til et stort underskudd for kommunen i 2018. Dersom Wilhelmsen hadde styrt sine forretninger slik Tromsø Ap har styrt kommuneøkonomien, ville han mest sannsynlig vært konkurs for lenge siden. I stedet for å distansere seg fra sløsingen med offentlige midler, har han knyttet seg tettere til det.

Jens Johan Hjort hadde derimot en god start i sitt comeback som Høyres ordførerkandidat sist helg. Han opptrådte med et konsistent budskap, med fokus på to hovedoppgaver: Kontroll på økonomien og utvikling av et transportsystem som er en storby som Tromsø verdig.

Nå gjenstår det å se om Ap og Gunnar Wilhelmsen har noe svare med. Da må han bli mer konkret og tydeligere enn tilfellet er nå.

Du må ha et abonnement for å lese videre. Er du allerede Nordlys-abonnent? Trykk logg inn.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse