Annonse
VALG-FARSE: Fra kommunesenteret Burfjord i Kvænangen. Foto: Ola Solvang/Nordlys

Valget i Kvænangen har blitt en farse

Omvalg til kommunestyret er den beste løsningen for Kvænangen, mener Nordlys.

Mens de fleste kommunene er ferdige med konstitueringen, er man ennå ikke ferdige med å telle stemmer i Kvænangen. Rotet i forbindelse med valget til kommunestyret bør være et tankekors for innbyggerne i kommunen.

Torsdag i denne uka besluttet valgstyret å foreta enda en gjennomgang av stemmer til kommunevalget. Hele valgoppgjøret må registreres på nytt. 1002 av de 1192 innbyggerne i kommunen var stemmeberettiget. 676 av dem avga stemme ved høstens valg.

Det har vært flere uregelmessigheter. Det hele begynte med at fungerende rådmann, på eget initiativ, beordret stenging av lokalet for forhåndsstemming i kommunesenteret på den siste dagen det var mulig å forhandsstemme. To og en halv time før lokalet skulle stenge, ble dørene lukket for å rekke en budbil som skulle hente stemmer som skulle videre til andre kommuner.

Beslutningen om stenging ble tatt en uke tidligere, uten at valgstyret var konsultert. Endringen ble kunngjort på Facebook noen timer før stengingen ble iverksatt.

Administrasjonen gikk også ut med feil informasjon om tallet på forhåndsstemmer. Det førte til spekulasjoner om at stemmesedler var forsvunnet. Denne mistanken viste seg å være ubegrunnet, da man talte opp stemmene på nytt. I forbindelse med opptellingen fant man imidlertid andre feil. Det gjorde man også under kontrolltellingen senere i uka. Sist torsdag ble det dessuten satt frem påstander om at en stemmeseddel ble forkastet på feil grunnlag.

Med de feilene som er oppdaget, er ingen lengre sikre på utfallet. Marginene for det siste mandatet er små. Noen få slengere, personstemmer fra andre lister, kan avgjøre. Etter den første tellingen så det ut til at sistemandatet skulle tilfalle Arbeiderpartiet. Nå kan det ende hos Senterpartiet. Det vil endre maktfordelingen i kommunestyret, og høyst sannsynlig føre til et ordførerskifte.

Uregelmessighetene har gitt grobunn til en flom av spekulasjoner i sosiale medier. Uansett utfallet av en ny gjennomgang, vil det hefte tvil ved det endelige resultatet.

I det norske demokratiet er det viktig at innbyggerne har tillit til valgresultater. Jan Helge Jensen (Senterpartiet) mener valgstyret i Kvænangen bør vurdere å anbefale omvalg. Det er et klokt råd. Med så små marginer er det nemlig sannsynlig at feil kan ha påvirket utfallet av valget, uavhengig av hva det nå måtte bli, når tellingen avsluttes.

En kommune som ikke klarer å gjennomføre et ryddig valg, svikter sine egne innbyggere. Politikerne og administrasjonen skylder innbyggerne en forklaring på hvorfor årets valggjennomføring havarerte.

Situasjonen i Kvænangen åpner også for spørsmål om kommunen og dens innbyggere ville være tjent med å være en del av en større og mer robust kommune.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse