Annonse
Foto: NTB Scanpix

Valget er over - hva så de neste årene?

I de neste år bør H/Frp åpne noen uformelle kanaler mot SP, for å sikre et bredde i “støtten” i stortinget. Det er mange saker de to partene har mer felles enn det er mellom regjeringen og KrF/V konstellasjonen. Saklig sett, det er ikke så gale å mene at “å ta hele landet i bruk” bør være et ganske godt slagord for “folk flest”.

Todelingen i norsk politikk er fortsatt tilstede, og sentrumspartiene vil derfor spille en viktig rolle.

Det er ikke tiden for analyser om ’hva som skjedde’ ved valget, men  det er mer viktig å se på hvilke muligheter og handlingsrom som resultatet gir de forskjellige aktører.

Regjeringen er blitt et klarere mindretall, men stemmetallet er vel høyere enn forrige valg. Todelingen i norsk politikk er fortsatt tilstede, og sentrumspartiene vil derfor spille en viktig rolle. 

Et par vesentlige poeng må iakttas. En etterhvert en hissig og irrasjonell partileder i KrF  fikk det ikke til, og partiet hadde tilslutt  ingen  saker som var oppe og sentrale. Hat mot FrP er ikke en sak, men en tilbøyelighet i visse kretser. Hvis KrF truer for mye, må de på ett eller annet tidspunkt sette makt bak kravet. Det tør de neppe, og blir da mer og mer uinteressante med tiden. 

Venstre har lært mye på 40 år  og logrer til makta uansett. De har lært, blant annet at de ikke må samarbeide med en taper (AP). 

Mikropartiene sitter med 2 mandater, og er irrelevante, med mindre man tror kjeftbruk og drømmer virker.

Men hva med Senterpartiet – som gjorde et godt valg. De hadde en sak, eller to,  desentralisme og stødighet i innvandringspolitikken hvor strengheten er på FrP nivå. Nå dreier det seg om hvilke muligheter det har til å påvirke i de neste årene. Det er ikke, og har i liten grad vært, godt samarbeid mellom SP og Krf, det har bare virket slik. (Unntaket er vel Korvald-regjeringen,  men mange i SP mente det var et stivt støkke å gi statsministerposten til en KrF – protestantisk emmisær).

Krf har gitt klare signal om at de ikke er å stole på framover, og gjør tabben å stille ultimative krav før en regjeringsdannelse.  Det er ikke vanlig, og som oftest veldig uklokt. Et mulig “på si-forhold”  mellom SP og FrP/H kan ikke utelukkes  og kan meget vel fungere bedre enn et med et “såra og vonbrotent”  religiøst parti uten tro.

Så var det sakene. Samferdsel, neppe store problemer, det må kanskje bygges veier over land i stedet over eller i  hav. Forsvarspolitikken er det enighet om, men dårlig handtering  skapte kaos, og godt politisk handtverk og stødighet manglet i viktige faser.  Å spille to kommuner/samfunn i nord mot hverandre er uansett ikke særlig gjennomtenkt. Landbrukspolitikk, og for så vidt fiskeri, er saker som er forhandlingstema. Her sitter  næringsorganisasjonene øverst ved bordet, som det (dessverre) har vært vanlig i Norge. Å vinne et valg på ulvejakt er et kunststykke alene, og gir vel et signal om at raddisert  byungdom og sånne bør roe seg.  LoVeSe? Tja, jeg har aldri sett en sak så full av spekulativ og  grunnløs frykt  har skremt politikere til de grader. Jeg er litt usikker om hva SP faktisk mener, men en ting er sikkert.  Partiet vil miste moment om det ikke finner fram til saklig holdning for en oljeutvinnings-framdrift mot nord.

Hva har vi igjen, jo nettopp - innvandring.  Der er det rimelig enkelt, for SP er minst like streng som Sylvi Listhaug, og på det området er det nok liberalerne i Høyre som vil slite mest. 

Oppsummert, H/FrP bør åpne noen uformelle kanaler mot SP, og på sikt sette de der KrF sitter ytterst på stolen. Med 18 SP-mandater er Venstre ikke lenger sååå nødvendig. Dèt alene vil nok disiplinere Venstre  ennå mer, i den grad venstrefolk av natur er disiplinerte.   SP er et parti som ble stiftet av bønder, ispedd hestehandlere. Det som er igjen av den ideologiske dosen fikk de på syttitallet er desentralismen, de grønne proletarer er snart ute.  Og, saklig sett, det er ikke så gale å mene at “å ta hele landet i bruk”  bør være et ganske godt slagord for ’folk flest’.

Er kommunesammenslåing en viktig sak?  Jeg syns ikke det; den  er “gammel og avgjort” og AP (og SP)  sine trusler om reversering er døde og maktesløse.  Det er ikke tjenlig for noen, heller ikke for SP,  å bruke verken tid eller kjeft på den.  For EU motstandere i FrP er jo et saklig samarbeid med SP noe som burde passe de godt.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse