Annonse

Valgflesk eller reell snuoperasjon angående helikopterstøtte til Hæren?

Hele saken fremstår jo som et grelt eksempel på hvordan man leker seg med den Nord-Norske befolkningen på jakt etter stemmer.

Det er ikke vanskelig å se at det er valgkamp for tiden og det er tydelig at enkelte partier er desperate for å få tilbake fotfestet som forsvant her i nord. Et godt eksempel på dette ser man i bladet Nye Troms 28.08.2019.

Der står Arbeiderpartiets forsvarspolitiske talsperson Anniken Huitfeldt frem og uttaler at Hæren må få nye helikoptre. Det henvises til det amerikanskproduserte Black Hawk som er «hyllevare» og som kan skaffes relativt hurtig etter et eventuelt vedtak. Begrunnelsen for uttalelsen til Huitfeldt er at Hæren har større behov for helikoptre nå som grensevakten og Porsangmoen leir skal bygges opp.

Videre uttaler Huitfeldt at de «ikke godtar premisset om at Hæren ikke trenger helikoptre, som regjeringa legger opp til». Tanken om kjøp av Black Hawk har florert en god stund i ulike fora og dersom Hæren ønsker det, kan sikkert forslaget støttes siden nye helikoptre burde vært på plass for lenge siden. Men hva har skjedd med hukommelsen til Arbeiderpartiet (AP)? I siste langtidsplan for forsvaret (LTP) gikk jo nettopp AP sammen med Høyre og Fremskrittspartiet og vedtok flytting av Bell-helikoptrene fra Bardufoss til Rygge!

Videre kan jo ikke AP være ukjent med planene om grensevakten og oppbyggingen av Porsangmoen. Hele saken fremstår jo som et grelt eksempel på hvordan man leker seg med den Nord-Norske befolkningen på jakt etter stemmer. Behovet for helikoptre har hele tiden vært der fra Hærens side. Bell helikoptrene er også en kritisk kapasitet for den sivile beredskapen, noe som kom frem under luftambulanse-krisen hvor Luftforsvaret bidro med helikopterstøtte.

Hvorfor de nåværende Bell-helikoptrene i det hele tatt skal nedover til Rygge er vanskelig å forstå, spesielt nå etter utspillet til Huitfeldt. Er det så at Hæren midlertidig ikke har behov for helikoptre? Dette fremstår først og fremst som et desperat forsøk på å vinne tilbake stemmer og man bør vokte seg for å gå på limpinnen. La oss heller se at ord blir til handling.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse