Annonse
HØYRE-TRIO: Jens Johan Hjort og Erlend Svardal Bøe sparket i gang valgkampen sammen med statsminister Erna Solberg i Sherpatrappa i Tromsø mandag kveld. Foto: Inger Præsteng Thuen

Valgkampstart, seriøst??

Når Høyre nå kjører i gang sin valgkamp er det altså fortsatt en måned igjen til partiets eget nominasjonsmøte, hvor partiets medlemmer tross alt skal gis mulighet til å mene noe om nominasjonskomiteens arbeid. Det skjer nesten et halvt år før partiet har et program, skriver Bondevik.

Jeg tror befolkningen i Tromsø lengter etter mer samarbeid i politikken, færre omkamper og mer kjøring i fartsretningen. E8-saken er det grelleste eksempelet på det motsatte

10. september 2018 proklamerte Høyre med fynd og klemmende statsminister at de starter valgkampen mot kommunevalget neste år - altså nøyaktig ett år i forveien. Det er fristende, siden de valgte å møte pressen i sherpatrappa, å be byens ledende opposisjonsparti om å skjerpe seg.

Vi hadde valg på dagens kommunestyre for bare tre år siden. Etter valget gikk det en tid til konstituering og utforming av samarbeidsgrunnlag, og deretter gikk man i gang med å forberede endring av styringsform, tilbake til formannskapsmodell. Nesten ett år etter valget var det endelig arbeidsro. Og nå, bare ett år senere, attpåtil med en inngang hvor det nok en gang åpnes for endring av styresett, går Høyre i gang med ny valgkamp. Vi vet at et parti i valgkampmodus er ute etter å spisse sine budskap,  lete etter konfliktlinjer og i det hele tatt markere seg selv på bekostning av de andre. Slik fungerer valgkampen. Skal vi virkelig bruke en fjerdedel av kommunestyreperioden på dette?

Det er slett ikke uvanlig at både politikere og statsvitere diskuterer lengden på valgperiodene her i landet, fire år er kort tid for den som som vil skape langvarig effekt gjennom politiske grep. Et velfungerende demokrati lytter til sitt folk, derfor skal endringer som berører mange ta litt tid:  utredninger, høringer, debatter og til sist beslutninger, slik skal det fungere. Da er det avgjørende viktig at vi utnytter de fire årene best mulig til å skape politisk konsensus og samling rundt våre største og viktigste prosjekt. En by som Tromsø, hvor sentrumspolitikken nesten ikke eksisterer, trenger denne perioden mer enn noen annen, fordi vi har bevist at vi trenger ekstra lang tid på å enes.

I en tid der populismen har friere spillerom enn på lenge, og politikken dreier seg mindre om sak og mer om person, er det viktig at alle parti med en historie for ansvarlighet bidrar til ryddighet og klarhet. Den uformelle politiske kalenderen sier at partiene ett år før valget igangsetter arbeidet med å nominere en ny liste, og gjennomfører nominasjonsløpet på høsten. Deretter igangsettes programarbeidet, som normalt konfirmeres av et årsmøte på nyåret. Dermed har de nye kostene et program som de skal gå til valg på, som velgerne kan lese og bruke som underlag for å bestemme seg, og som blir forpliktende for representantene gjennom valgperioden. Slik har det fungert.

Når Høyre nå kjører i gang sin valgkamp er det altså fortsatt en måned igjen til partiets eget nominasjonsmøte, hvor partiets medlemmer tross alt skal gis mulighet til å mene noe om nominasjonskomiteens arbeid. Det skjer nesten et halvt år før partiet har et program. Og det skjer ett år før de sittende representantene går av sin vakt. Det er min oppriktige mening at dette framstår useriøst, og i stor grad forstyrrende for det pågående politiske arbeidet. Jeg tror befolkningen i Tromsø lengter etter mer samarbeid i politikken, færre omkamper og mer kjøring i fartsretningen. E8-saken er det grelleste eksempelet på det motsatte. Derfor er det mitt håp at Høyre i Tromsø vender tilbake til sin historiske rolle som ansvarlig parti og lar dagens representanter gjøre jobben sin i tråd med eksisterende program. Så håper jeg at de, til liks med de andre partiene, bruker tida godt på å utarbeide et nytt, tydelig program, og fokuserer på dette under valgkampen neste år. På den måten kan ordene, som former det reelle politiske innholdet, få gjøre sin gjeninntreden på den politiske scenen. Personene som skal utføre bør ta et steg til siden.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse