Annonse
I Tromsø presterer man å forringe momenter som trivsel og miljø, samt lar aktørene uhemmet produsere stygge og billige bygningsløsninger. Mange protesterer, uten å bli hørt. Foto: Torgrim Rath Olsen

«Vangsgutane» og «blodfattige» politikere.

Som alltid blir tromsøværingene ført bak lyset, bokstavelig talt, skriver Kjell Rotvold om “monsterblokka” på Vangberg.

Byen blir til «mens man går», og tilfeldighetene rår.

Man bør tillate seg å assosiere seg inn i tegneseriene når vi leser om byggeskandalen borte på Vangberg. Nok en eventyrlig historie kommer frem om hva investorer og byggherrer kan få til via enkelte politikere og etater i Tromsø Kommune. Tilsynelatende styrer de samme utviklingen inn i en udemokratisk prosess. Følgelig kan en konstatere totalt fravær av reguleringsplaner og «blodfattige» politikere som skulle forsvare folket og byen. Byen blir til «mens man går», og tilfeldighetene rår. Vi som vanlige borgere oppfatter ifra sidelinjen at det ser ut til at de som har det mest slagferdige apparatet rundt sitt utbyggerselskap, vinner frem.   

Reidar Flemming Olsen er tydeligvis et ubeskrevet blad på denne stjernehimmelen, og tapte selvfølgelig protestkampen imot Pål Berg og Tromsø kommune.  Mye tegner på at hans selskap har de aller beste hensikter med å gjøre sitt boligprosjekt til lykke for mange på Vangberg. Men nå avsløres en dårlig lagt, skjult agenda for hva man kan forvente seg. De flotte markene nedenfor, - imellom Vangberg og imot Sorgenfri, ble i sin tid markedsført som friområde under utbyggingen av Fagereng.

Nå kommer høyhusene også der med en gesimshøyde på minimum 20 meter. Men som alltid blir tromsøværingene ført bak lyset, bokstavelig talt. Slik som da folk for 10 år siden ble lokket av kreative eiendomsmeglere til å kjøpe annonserte boliger som «fremst på raden», langs nordre del av Strandveien.  Etterpå er nærmere syv nye rader kommet foran, - det alle mest trappet opp i høyden og på «stylter» ute i havet. I Tromsø presterer man å forringe momenter som trivsel og miljø, samt lar aktørene uhemmet produsere stygge og billige bygningsløsninger. Mange protesterer, uten å bli hørt. Vi som er så heldige å reise hyppig imellom Bodø Svolvær, Harstad, Alta, Hammerfest og Kirkenes, ser at både reguleringer og bygninger fremstår som alt annet enn vårt nye snåle bysamfunn, - «Lille Murmansk».

Det er et paradoks i denne saken at for kun 6 år siden var naboeiendommen «Olav Aakre» til salgs. Undertegnede gjorde henvendelse til byplankontoret i Tromsø Kommune. Her ble man vist en klar advarsel om hva som var reguleringsmessige hindre ut over formålet. Det ble henvist til en fastsatt gesimshøyde på kun 9 meter (nåværende bygg), begrunnet Avinors strenge restriksjoner. Så ble man minnet om fredningsbestemmelser omkring strandsonen og sjeldne fuglearter. Tilslutt kom pekefingeren på kartet omkring dårlig trafikkløsninger for området. Alt i alt, - «du må ikke komme her og komme her».  Salget ble imidlertid omgjort i eierskapet, hvor det nå ligger søknad inne på en større utbygging, både i høyde og bredde.

Når utbyggere med andre ressurser melder seg, er det meste glemt. Avinor må ha sovet i timen, som derimot nylig var svært engasjert imot Byggesystemer a/s. De hadde tillatt seg å lagre noen containere på bakkenivå, - behørig i avstand, nord ved Tromsø Billakkering a/s. De ble bedt om å fjerne disse, omgående. Forstå det den som kan, - sett i denne sammenheng, hvor et gigantisk tårn nå ligger midt i innflygningen.

Fremskrittspartiets Britt Hege Alvarstein er fortsatt «høy og mørk», men kun på vegne av utbyggerne og hennes ensidige meninger om hvordan et bysamfunn skal se ut. At huseiere får forringet sin eiendommer, både økonomisk og i forhold til miljø og trivsel, engasjerer henne ikke i det hele tatt. Bestemt avvises at hun har ledet til bråvendingen som resulterte i at byggetillatelsen ble gitt til et mangedoblet areal. Vi leser av avisen Nordlys en helt annen fremstilling.

Nå bør huseierne imellom Sorgenfri og Vangberg engasjere seg for å unngå å bli lukket inne i en bakgård. Deres utsikt vil nå bli forsøkt solgt som «fremst på raden» til stor inntekt for grådige og kompromissløse eiendomsspekulanter.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse