Annonse
Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud, ANB

Vannscooter, en trussel mot naturlivet

Aldri har jeg opplevd å bli så til de grader utskjelt i en diskusjon som denne gangen.

I forrige uke ble det klart at Fremskrittspartiet og Høyre i regjering opphever vannscooterforskriften.

På lik linje med liberaliseringen av snøscooterkjøring i utmark, er opphevelsen av vannscooterforskriften et hardt slag for det opprinnelige i naturlivet, hos mennesket, og i samspillet oss i mellom.

Individets rett til å oppleve natur, eller å ferdes fritt i skog, fjell, fjæra eller sjøen er udiskutabel. Gjennom allemannsretten har vi i Norge nærmest uinnskrenket tilgang til natur, en tilgang som innbyggere i mange andre land kan misunne oss. Samtidig er viktig å skille mellom retten til natur, og enkeltes krav om å bevege seg i naturområder på uinnskrenkede premisser. Ro og stillhet er en viktig del av friluftsliv og naturopplevelser, og motorisert ferdsel i utmark må derfor være strengt regulert. Det samme gjelder bruk av vannscooter.

Etter at undertegnede delte en egenprodusert artikkel som rettet et kritisk skråblikk mot vannscootere, fikk jeg saktens oppleve sosiale mediers mørkemakt. Aldri har jeg opplevd å bli så til de grader utskjelt i en diskusjon som denne gangen. 

Dette sier kanskje ikke så mye for folk flest, men som lokalpolitiker trygt plassert på venstresiden i norsk politikk har jeg allerede rukket å oppleve forskjellig i diskusjoner om flyktningepolitikk, fordeling, snøscootertrafikk og samepolitikk. 

Artikkelen på min personlige facebookside (delt fra Harstad Tidende) kan gi inntrykk av at det finnes et enormt folkehav der ute som er for liberalisering av regelverk rettet mot vannscootere. Heldigvis viser andre henvendelse rettet mot meg personlig, at folk flest i mye større grad ønsker å verner om naturlivet enn å tillate frislipp av motoriserte leketøy langs kysten vår. 

Som nordlending kjenner jeg godt til utrykket; det e aldri så galt at det ikkje e godt før nåkka. Kanskje er engasjementet som spesielt unge mennesker viser til fordel for snø- og vannscootere en måte å inkludere en hel generasjon inn i samfunnsdebatten. Og kanskje er personkarakteristikker som tulling, idiot, manglende IQ, politikertosk og andre saftige utrykk en bakside som er prisen som man må være villig å betale i så måte.

Opphevelsen av vannscooterforskriften betyr at vannscootere heretter skal kunne brukes på lik linje med båter i de aller fleste områder, og gjør at Norge nå har et av de mest liberale regelverkene i Europa i henhold til vannscooter. Dette til tross for at vi har en sårbar kystlinje, røft klima og at ønsket om fri ferdsel med vannscooter ikke har vært et tema hos folk flest. 

Erfaringer fra sist sommer har skapt reaksjoner mot uvettig kjøring med vannscooter. Det er verdt å merke seg at vannscootere går fort i vannet, manøvreres nærmest ukontrollert av brukerne, og oppleves som farlige objekter i fjord og vik. Fra før finnes det klare konklusjoner på at snøscooter er en trussel for naturlivet i skog og fjell. Sett i denne sammenhengen er vannscootere en adskillig større trussel siden bl.a tettheten av sjøfugler er langt større i kystsområder enn fugler og dyr i utmark.

I de nye forskriftene heter det at kommunen kan ved behov fastsette lokale forskrifter om bruk av vannscooter. Som lokalpolitiker i Skånland Kommune vil jeg arbeide for et fortsatt forbud mot vannscooter langs kystlinjen.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse