Annonse

Vanskelige forhandlinger

Foreløpig er det ikke noe som tyder på at KrF og Venstre har fått noen betydelige innrømmelser. Men så var da også avstanden uvanlig stor mellom det budsjettforslaget som Siv Jensen presenterte, og det som er kjernesakene til de to støttepartiene.

Frp skryter av at de har lettet på avgiftstrykket mot bilistene, og denne politikken er en av partiets kjepphester. Men en rasende Venstre-leder, Trine Skei Grande, har lovet dyrt og hellig at dette er et punkt hun ikke kommer til å akseptere skal bli stående.

Egentlig skulle de være ferdige i dag. I en uke har de to støttepartiene til regjeringen, KrF og Venstre, sittet og forhandlet med regjeringspartiene Frp og Høyre om statsbudsjettet. Foreløpig er det ikke noe som tyder på at KrF og Venstre har fått noen betydelige innrømmelser. Men så var da også avstanden uvanlig stor mellom det budsjettforslaget som Siv Jensen presenterte, og det som er kjernesakene til de to støttepartiene.

Reaksjonene på statsbudsjettet var sterke. Det handlet om den svært usosiale profilen på regjeringens skattekutt, der de fleste var enige om at her tok regjeringen fra de minst bemidlede og ga til landets rikeste. Forsøkene fra regjeringens representanter på å bortforklare dette faktum, falt svært uheldig ut. De tapte debatten og har selv innrømmet det. Da må det bli svært vanskelig å skulle stå hardt på å videreføre denne profilen i forhandlingene. Derfor er det ventet at dette er et av de områdene regjeringen må gi innrømmelser på for å blidgjøre de to støttepartiene. 

Verre kommer det nok til å bli å få endret på forslaget i statsbudsjettet om å gjøre det billigere å forurense med bilen. Frp skryter av at de har lettet på avgiftstrykket mot bilistene, og denne politikken er en av partiets kjepphester. Men en rasende Venstre-leder, Trine Skei Grande, har lovet dyrt og hellig at dette er et punkt hun ikke kommer til å akseptere skal bli stående. Her har vi altså en situasjon der to partiers kjernesaker bringer dem på full kollisjonskurs. Det er vanskelig å se hvordan et kompromiss på dette feltet skal se ut. En av partene kommer nok til å lide nederlag i denne saken. Dersom ingen av dem gir seg, går forhandlingene mot et brudd.

Et annet stridstema er bistandsbudsjettet, der KrF forlanger langt større satsing og at regjeringen skal forplikte seg på å nå målet om at en prosent skal gå til bistand. Her er det trolig at regjeringen vil komme KrF i møte. Det blir neppe krise pga. dette kravet. Men hvis støttepartiene oppnår innrømmelser på disse tre feltene, er det meget tvilsomt at de kan få så mye mer. Det betyr i så fall at eksempelvis kuttet på 50 millioner i pressestøtten kan bli stående. Den neste uka vil vise hva som blir det endelige resultatet.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse