Annonse
FRITT VILT: Sånn ja, se hvor søte dere kunne vært, Johanne og Kristine, om dere hadde smilt så pent hele tida og droppet sneipen. Men fysj, det våpenet. Hva med å bytte det med en yogamatte? Da blir dere flotte! Foto: Wenche Offerdal

I kjønneste orden

Til våpnene, jenter! (Eller gjør som forventet: Sitt musestille på jenterekka til røyken har lagt seg)

La oss beholde jenter som blogger om å frisere hønsa etter menns begjær framfor å krenge ei rype. Gi oss jenter som snakker slik vi forventer og som ikke beveger seg utenfor sitt habitat.

Det er trangt her til A4-lands for noen av oss. Og særlig på TV. Heldige er de jentene som kan stikke til skogs.

Men slikt skal ikke jenter gjøre. Særlig ikke om de tar med seg gevær. 

Jenter skal se fantastiske ut, ikke gjøre fantastiske ting. Det er slik vi vil ha jenterekka vår. From, flink og snill.  

Nordreisa-tvillingene Johanne og Kristine Thybo Hansen banner, røyker og dreper dyr i realityprogrammet Jakttvillingene på TV Norge. Nå er jakten på dem godt i gang. 

Vi har sett det før. TV-folk som drar til skogs for å skaffe noe å spise. De drikker, ler, røyker og banner ute i naturen - med kameraene på slep. Monsen og Hoffern og Brimi og kompani. Ingen reagerer. De er jo tross alt menn. Når Lars Monsen banner over å ha mistet GPS-kursen og Stig Henrik Hoff røyker, tar vi oss et potetgullflak til fra skåla. Helt greitt. 

For jenter er det satt litt strengere regler her til lands. Joda, de kan røyke. Bittelitt når det er fest. De kan banne, men bare med ord som tilfører språket vårt noe. Et lite faen er lov når de presser ut et barn på Unge mødre, for eksempel. Harry-tv. Det får gutta ta seg av. 

Siden første programmet fra jentenes jakteventyr i USA, har dyrebeskytterne ropt om boikott i kor med Vårt Land, som ber til Gud om at banningen blir tatt av skjermen. På sosiale medier har jenter kommentert at de ikke kjenner noen gutter som synes de to er deilige. (Shiiit!)  Dårlige rollemodeller mener mange de er, tvillingene som droppet ut av ungdomsskolen. Lars Monsen hadde nok aldri vært der han er, om han ikke var utdannet lærer, skal vite, takk som spør, men ingen spør. 

Nei, gi oss jenter som handler kjøtt til under hundrelappen på Rema 1000 og som dåner av synet av blod. La oss beholde jenter, som blogger om å frisere hønsa etter menns begjær framfor å krenge ei rype. Gi oss jenter som snakker slik vi forventer, og som ikke beveger seg utenfor sitt habitat.  

Det er så mye greiere når alt er i kjønneste orden. Når jenter ikke snakker for fort, ikke snubler, krangler, lukter vondt eller blir sinna. Når de viser fram sine dyriske former, framfor drepte dyr. Det er så mye enklere når jakt er forbeholdt menn, slik at jentene kan passe fasaden mens de er borte. (Noen urolige damer har forvillet seg inn på vidda etter gutta, men vi får håpe det bare er fordi de tror de fortjener det, som reklamen har lurt dem til å tro.)

TV-damer her til lands bør lære av damene i Hollywood. Der damer veies og blir funnet for tung så snart ansiktet ikke klarer å bære mer botox, uten at de blir avslørt av paparazzienes telelinser. (Veid og funnet for tung, ja. TV-damer i Hollywood kan aldri bli for lette…) Og der damer blir satt i gapestokken om de har valgt et uheldig antrekk. Se til Hollywood og de vil raskt skjønne hvilken retning de bør gå, selv om damer kjent nok er totalt blottet for retningssans… 

Jeg skal være litt gal. Neste gang tvillingene viser seg på skjermen, skal jeg våge å la tenåringsdøtrene mine se på. Jeg skal ta sjansen på at de ikke tar skade av å se på jenter, som banner og går på jakt. Kanskje jeg skal våge la dem se på jenter som tar plass, og som bruker Janteloven som blink. Som allerede hadde ringt seg ut av timen da læreren ba dem pugge til de nasjonale prøvene, slik at de ble så flinke som landet forventet av dem. 

Kanskje de til og med kan lære noe. Kanskje de kan lære at det finnes noen få jenter som har klart det mange jenter øver hele livet på å få til:

Å  gi litt blaffen.  

Det skal visstnok være fette godt med viltsaus til. 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse