Annonse
Oljebransjen, som siden Statoil skiftet navn har forsøkt å grønnvaske seg blant annet ved sin satsing på havvind, må nå bestrebe seg på å moderere en minister som vil fortsette å servere pinligheter på løpende bånd, skriver Kristoffer Rypdal om den nye olje- og energiministeren, Sylvi Listhaug (Frp). (Foto: Frp)

Var dette et politisk grep som styrker Norges omdømme?

Bloomberg: "Utnevnelsen understreker landets selvmotsigende dobbeltroller som en av verdens største oljeeksportører og som foregangsland i kampen mot klimaendringene."

Markedsutsiktene for norsk olje og gass på sikt er ikke spesielt lyse. Det skjer en omstilling av verdens energisystemer som først og fremst skyldes elektrifisering av økonomien med billigere fornybar energi basert på sol og vind. Mange i oljeindustrien verden over har skjønt dette, og mange i Equinor har skjønt det. Erna Solberg har enten ikke skjønt det, eller er på desperat jakt etter å sikre seg oppslutning fra den delen av Fremskrittspartiets velgerskare som er i drift ut av den borgerlige blokka og over til Senterpartiet. Slik må man tolke det ukloke valget av Norges mest splittende politiker til den strategiske posten som olje- og energiminister.

Denne ministerposten er langt viktigere for klima og miljø enn taburetten til miljøvernministeren. Norges energipolitikk vil spille en avgjørende rolle når vi skal posisjonere oss i forhold til EUs nye Green Deal som har som målsetting å gjøre Europa til den første klimanøytrale verdensdelen innen 2050. Fornybarnæringen og  offshoreindustriens ressurser innen havvind vil være Norges spydspisser inn mot denne satsingen, og da hadde vi trengt noe annet enn en klimafornektende høyrepopulist i førersetet.

For det hjelper lite for Norges klimaomdømme å utnevne en smilende og glatt statsråd som, med et ordforråd fattigere enn Donald Trumps, forsikrer oss om at hun vil jobbe for å bedre omdømmet for den fantastiske oljeindustrien vår ved å fortsette å pumpe olje i Arktis  til siste dråpe. Det blir ikke bedre av erklæringen om at hun vil stoppe vindmøllesvineriet både på land og til havs i Norge for å bevare den fantastiske naturen vår, men samtidig gjerne vil tjene penger på å eksportere norskutviklet vindkraftteknologi og la andre land svine til sin egen natur.

Markedsanalyse- og medieselskapet Bloomberg beskriver utnevnelsen av Listhaug slik: ”Norge har delegert politisk kontroll over sin viktigste eksport til en tidligere justisminister som har reist tvil om klimavitenskapen og som gjennom sine handlinger siste år var nær ved å velte regjeringen. Utnevnelsen understreker landets selvmotsigende dobbeltroller som en av verdens største oljeeksportører og som foregangsland i kampen mot klimaendringene.”

Mens Financial Times siterer avtroppende Kjell-Børge Freiberg på at Norge vil fortsette å pumpe olje så lenge det er etterspørsel, og noterer seg at hans etterfølger er en klimafornekter, har Al Jazeera fått med seg at han følges av en statsråd som mener at Norge ikke trenger vindkraft verken på land eller til havs, som kaller vindturbiner hvite monstre, og som har uttalt at det norske Arbeiderpartiet setter terroristers rettigheter høyere enn landets sikkerhet.

Men intet er så galt at det ikke er godt for noe. Oljebransjen, som siden Statoil skiftet navn har forsøkt å grønnvaske seg blant annet ved sin satsing på havvind, må nå bestrebe seg på å moderere en minister som vil fortsette å servere pinligheter på løpende bånd. Vindkraftmotstanderne blir i større grad tvunget til å ta et mer reflektert standpunkt til vindkraft til havs og om det er akseptabelt for Norge å bidra til utbygging av vindkraft i andre land. De må forholde seg til hva de mener om en retorikk som spenner fra mørke menn som voldtar norske kvinner til hvite monstre som voldtar norsk natur. Forhåpentligvis vil det være mange som vil distansere seg fra Listhaug og hennes retorikk, og som vil være  tilbøyelig til å gå inn i en dialog om hvordan vi i Norge kan bidra til den omstillingen av energisystemene som verden og Norge trenger, uten å påføre naturen unødige belastninger. Uten en slik dialog vil vi alle tape.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse