Annonse
Posisjon og opposisjon sitter i samme båt. De må sammen ta ansvaret med å sikre de økonomiske betingelser både for å bygge sykehjem og drifte sykehjem og for å rekruttere og behold faglærte helsearbeidere, skriver Jan-Thore Lockertsen.

«Det var ikke det jeg mente» - om egg og sykehjem og rehabilitering

Det er ikke første gang Tromsø kommune opplever en mangel på sykehjemsplasser. Under Hilmarsenbyrådet (2011-2015) var det også mangel. Løsningene som ble valgt ble ikke godt mottatt. To pasienter på rommene og peisestuer, var ingen god løsning

Kommunikasjon er aldri enkelt. Siste ukers føljetong om egg og Kvaløysletta sykehjem har gått videre til sykehjemsplasser og rehabiliteringsplasser. Hvem som har sagt hva og hva de egentlig har sagt kjennes som tatt ut av «Parterapi» av Kevin Vågenes. Mens spørsmålet om egg tre ganger for dagen eller to dager i uka, er satt på vent og Kvaløysletta sykehjem er gått fra å skulle stenges til å rehabiliteres, er spørsmålet om mangel på langtidsplasser på sykehjem dukket opp. Kan rehabiliteringsklinikkene Nord-Norges Kurbad og Skibotn helse og rehabilitering, benyttes for langtidsplasser for pasienter som er utskrivningsklare fra UNN?

Det er ikke første gang Tromsø kommune opplever en mangel på sykehjemsplasser. Under Hilmarsenbyrådet (2011-2015) var det også mangel. Løsningene som ble valgt ble ikke godt mottatt. To pasienter på rommene og peisestuer, var ingen god løsning. Men ifølge daværende byrådsleder Hilmarsen og ansvarlig byråd for helse og omsorg, Kanestrøm, var dette bare midlertidig. Med nye Helsehuset og nye Otium ville det selv med nedstenging av Kroken sykehjem (for rehabilitering eller nybygg) være nok sykehjemsplasser og korttidsplasser etter mange år ‘med nedbygging under AP’.

I dag står Otium og Helsehuset der. Men situasjonen virker å være lik situasjonen i 2014 da Hilmarsen og Kanestrøm skrev sitt innlegg (som svar til meg faktisk). Og det polemiseres om ideologi fra Høyres Henriksen, Venstres Skandfer , KrFs Bjerke og Frps Jørgensen ‘er rystet’. Er private løsningen? Tromsø kommune benyttet en privat løsning under de borgerlige. Nord-Norges Kurbad ble benyttet, men den avtalen ble ikke videreført, og ved senere forespørsel til samme var det fra dem ikke ønskelig å ta imot langtidspasienter til sykehjem. Om rehabiliteringsklinikkene i dag tilfredsstiller Forskrift for sykehjem og heldøgns omsorg og pleie, kommer ikke frem i avisoppslagene. Det som kommer frem er at Tromsø kommune sier at de selv dekker behovet for rehabiliteringsplasser.

Da er jeg tilbake ved «Parterapi». Det nytter lite for opposisjon å sitte som en «Maiken» og si «… det er bare det at», for situasjonen er som den er. Og sett i sammenheng fra 2011-2020 lar den seg ikke løse over en kommunestyreperiode. Det kreves langsiktige planer og løsninger. Vil det være faglig forsvarlig og tilrådelig med mer hjemmebaserte tjenester og med det heve terskelen for å få sykehjemsplass? Uansett hva slags faglig tilrådning kommunestyret ender med, både posisjon og opposisjon sitter i samme båt. De må ta ansvaret med å sikre de økonomiske betingelser både for å bygge sykehjem og drifte sykehjem og for å rekruttere og behold faglærte helsearbeidere.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse