Annonse
Klimastreik: Barn og unge streiker for klimaet utenfor rådhuset i Tromsø. Paroler med påstander om at barn av i dag ikke har noen framtid, skremmer mange barn. Foto: Yngve Olsen

Vår tids dommedagsprofeter

Klimaaktivistene later til å ha en forestilling om at de har en slags moralsk rett til å påføre folk kollektiv redsel, skyld og skam. Men skulle noen skjemmes, burde det være dommedagsprofetene som med sin ufyselige retorikk skremmer vettet av barn.

- Jeg blir jo litt redd når jeg får høre at jeg kanskje ikke får leve hele livet mitt!

- Ja, jeg flyr på ferie i sommer. Og det gjør jeg egentlig helt uten flyskam, sa statsminister Erna Solberg.

Uttalelsen skapte rystelser i kongerikets medielandskap, og selveste Dagsrevyen satte av tid til et innslag. Intervju med statsministeren og påfølgende kommentar fra Natur og Ungdom, som synes det er kjipt at landets fremste politiker ikke skjemmes over å fly. Natur og Ungdom har imidlertid god tro på at ungdommen skjønner hvor alvorlig situasjonen er.

Skyld, skam, syndig, redsel, angst, panikk, osv. Lista over alle de følelsene vi skal lære oss å ha når det gjelder klimaendringene, er lang. Dommedagsprofetiene sitter løst. Det har fått noen konsekvenser som burde få klimaaktivistene til å tenke over hvilket budskap de sprer, spesielt til barn og unge.

På yr.no kan vi nå lese om ei jente på 12 år som ble syk av klimaredsel. Alle truslene og dystopiene ble for mye. Hun fikk regelrett angstanfall av å høre om all elendigheten og om hvilken grusom skjebne som ventet henne. Angstanfall som gjorde at hun ikke fikk puste, en frykt som fulgte henne overalt. Hun trodde, helt reelt, at jorda kom til å gå under i nær framtid, at hun selv og alle andre kom til å dø. Og hun er ikke alene om å tro på utsagn som både er spekulative og usanne.

Etter en skolestreik for klimaet ble en 9 år gammel gutt fra Finnmark intervjuet av NRK. Han streiket for at de unge skulle få en framtid, sa han. Og så la han trist til: - Jeg blir jo litt redd når jeg får høre at jeg kanskje ikke får leve hele livet mitt!

Barn tror, bokstavelig talt, på det de hører. Barn under en viss alder har verken erfaring eller innsikt nok til å forstå at det ikke er seriøst å hevde at de aldri kommer til å bli voksne, at jorda kommer til å gå under og at de kommer til å dø i ung alder på grunn av klimaendringene.

Det er fake news å forlede en 9-åring til å tro at klimatrusselen gjør at han kommer til å dø innen de neste tjue årene. Men plakatene som bæres under skolestreikene levner ingen tvil: unge mennesker har ingen framtid. Dette tar de yngste helt bokstavelig. Og det burde voksne forstå.

Klimatrusselen er høyst reell, og skal tas på alvor. Men en smule edruelighet i retorikken bør også klimaaktivistene koste på seg, framfor å overgå hverandre i spådommer om at endetiden er nær. Å skulke skolen for å streike i klimaets navn fungerer nok som oppmerksomhetsdriver, men er ikke noe svar på klimatrusselen. Utfordringene vi står overfor innebærer tvert imot et stort behov for at kommende generasjoner har nettopp utdanning, kunnskap og kompetanse om klima og miljø.

Hvordan gikk det med 12-åringen med klimaangst? Jo, hun ble beroliget av klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk Institutt. Han har vært med og skrevet en prisbelønnet barnebok om klimaendringer, og han sier at vi må være ærlige når vi snakker med barn om dette. Det blir varmere, ja. Men endringene går sakte og det gir oss tid til å tilpasse oss, og tid til å løse utfordringene. Han tror dette skal gå bra, men understreker at han ikke vet. Men det er definitivt ikke slik at det blir ulevelig her for de som er barn i dag.

Klimaaktivistene later til å ha en forestilling om at de har en slags moralsk rett til å påføre folk kollektiv redsel, skyld og skam. Men skulle noen skjemmes, burde det være dommedagsprofetene som med sin ufyselige retorikk skremmer vettet av barn.

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse