Annonse
En må vel kunne si at det ble krevende for partiet å skille seg ut nå i valgkampen når det viste seg at vi i de seneste måneder fikk litt redusert ledighet, et næringsliv noe vekst og oppgang i økonomien, skriver Asmund Kristoffersen. Foto: Arbeiderpartiet

Var valgstrategien feil - eller var den rett?

Jeg vil se den person med mye penger ”på bok” som opptrår mer redelig og ordentlig enn nettopp Jonas.

”Det er ei tid for alt” heter det. Selv om jeg etter mange, mange tiår valgte å si nei til å være folkevalgt, så observerer jeg og ser daglig inn i det politiske landskapet  hvordan vårt land styres og hvordan de politiske aktørene velger at landet skal se ut både innenriks og sett fra utenverden.

I disse dager evaluerer partiene sitt valgresultat og hva de mener årsaken bak resultatet er.  Jeg har vært med på slike evalueringer utallige ganger og har stadig undret med på fasitsvarene en ofte bastant kommer med. Hovedfokus er hva som skjedde i valgkamp, hvilken strategi partiet valgte osv. Ja, det har selvsagt betydning for resultatet, alt etter hva tyngden i det som måtte skje gjennom innspurt fram mot valgdagen.

Jeg gjør her et sprang til hvorfor jeg nå i ettervalgstider deler mine tanker med  dere.

Et hovedpoeng er hva partiene står for mellom valg, hvordan de arbeider i stortingsgruppe, fylkesting og kommunestyre.

Jeg henter et eksempel ca 10 år tilbake fra en politisk motstander, partiet H, etter valgnederlagene i 2005 og 2009 slik jeg opplevde det.

Høyre  og ledelsen lå tidvis nede for telling.

Jeg observerte  i arbeidet i Stortinget hvordan Erna som partileder og parlamentarisk  bygde stein for stein og tidvis ledet sine tropper bort fra tidligere høyreregimers mer eller mindre rendyrket ”blå økonomitenkning” og over  også på mykere saker av betydning ikke bare for pengefolk og investorer. Egentlig ei suksesshistorie som førte regjeringsmakt og en politikk som fanger manges interesse i et Norge der vi ”alle er sosialdemokrater” og liker sosial utjevning, rettferdig fordeling ……..

Jeg tror absolutt på seriøst politisk arbeid. Dessverre er det slik at innslag av populisme og frieri til enkeltgrupper også gir resultat slik vi har sett og ser det når  Frp roter opp  motstand mot innvandring og enkeltmenneskers behov for beskyttelse fra krig og forfølgelse. Egentlig en skamplett i en human rettsstat som Norge.

Partiene bygger opp sin politikk og sitt  image mellom valgene. Det er det folk først og fremst ser resultatene av og stemmer deretter. Det er eksempler på hvorfor grunnfjellet i både Venstre og Krf ryster og sprekker når disse partiene legaliserer ytre høyre  blå/blå politikk både i politisk virksomhet og i valgkamp. De kom jo inn på Stortinget med knappes mulig margin. Det må virke skremmende for lederne i disse to partiene.

SV har ført en tydelig retorikk og også politikk for bl.a. mindre forskjeller i samfunnet og har blitt hørt og trodd på det og høstet bra gevinst.

Arbeiderpartiet har vært og er en forsvarer av rettferdig fordeling, trygghet i arbeidsliv, kamp mot arbeidsledighet , økonomisk trygghet. Partiet har vært tydelig på dette både i opposisjon og posisjon. En må vel kunne si at det ble krevende for partiet å skille seg ut nå i valgkampen når det viste seg at vi i  de seneste måneder fikk litt redusert  ledighet,  et næringsliv noe vekst,  oppgang i økonomien. Dette er noe regjeringspartiene fortjent eller ufortjent kunne skrive på sin plusskonto og fikk uttelling for i bl.a. media.

Slik jeg bedømmer det, har ikke Arbeiderpariet i tilstrekkelig grad gjort det som jeg viste i eksemplet ovenfor med Høyre, skarppolert sin profil i arbeidet i Stortinget og klargjort seg til valgkampinnspurten, selv om programarbeidet  og programmet var utmerket. Men hvilke media stiller seg som mikrofonstativ for et enkeltpartis program?, Selvsagt heller ikke for Ap.

Så må jeg nevne uavhengig av strategi og politisk arbeid: De ytterst ufine personangrep på Jonas G Støre og hans privatøkonomi. Ja,  en ren svertekampanje rettet mot han og planlagt kjørt inn i valgkampen, tok selvsagt bort oppmerksomhet fra sakene partiet ville fronte. Jeg vil se den person med mye penger ”på bok” som opptrår mer redelig og ordentlig enn nettopp Jonas. Han er en klok mann  Norge trenger i ledelsen av landet.

Konklusjon: Så om planlagt strategi ikke lar seg gjennomføre  som tenkt,  så er det aller viktigste for partienes profilering i valg, det  seriøse  arbeidet de utfører i  daglig  arbeid.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse