Annonse
Vardebrenning i Svolvær. Foto: Sander Lied Edvardsen, Lofotposten

Vardene brenner

I dag er vi på mange måter tilbake i 1940. Vi er ikke i stand til å selvstendig forsvare - selv deler av vårt land.

Fredag 30. september: Akkurat nå brenner det mer en 100 varder over hele Norge.  I over 1000 år, helt siden Håkon den Godes tid og helt frem til først på 1800 tallet ble vardene brukt til å varsle ufred og at landet var truet.  Datidens folkeforsvar måtte samles og det var tid for å verge folk og land.  I nyere tid har vardebrenning vært brukt til mange symbolhandlinger, men i dag brenner vardene igjen for sin opprinnelige bruk. I dag varsler de at fare truer i horisonten og vi må skjerpe vårt forsvar. Vi kan ikke ta vår frihet og selvstendighet som en selvfølge lengere. Det som bekymrer er at vår evne til å forsvare våre grenser er sterkt svekket, og et land med svake grenser lever et farlig liv. En stat uten grenser er ingen stat. Vi som er samlet her i kveld representerer ingen etat, politisk parti eller organisasjon. Vi som står her er grasrota, vi er mannen i gata,  vi er folket og det er vår sikkerhet som er truet.

I 1940 ble Norge hærtatt, og vi var ikke i stand til å forhindre det. Datidens Storting satset alt på  at nøytraliteten og vår suverenitet som nasjon ville bli respektert.  De ville intenst ikke innse at landet var truet, og det kostet landet dyrt.  I Nord-Norge ble kostnaden særlig høy.  Min familie hadde en gård i Bugøyfjord i Sør Varanger, der min stolte bestefar reiste ny bolig i 1939.  Fem år senere, den 26 oktober i 1944 lå bestefar på en fjellknaus over Bugøyfjord å gråt. Det var to soldater som gikk fra hus til hus å satte fyr på hele bygda, og ingen var i stand til å forhindre det.  De var vergelaus. - Denne historien er ikke spesiell.  Så godt som hele Finnmark og Nord-Troms ble langt i aske. Mellom Tana og Lyngen ble mellom 90 og 100% av all bebyggelse, næringsbygg,  offentlige bygg, båter, bruer og infrastruktur brent eller ødelagt. En hel landsdel var helt ruinert. Min far vokste opp i jordgamme og flyttet ikke inn i nytt hus før i 1953 – 9 år senere.

I dag er vi på mange måter tilbake i 1940.  Vi er ikke i stand til å selvstendig forsvare - selv deler av vårt land. Hæren vår, - som er kjernen i et territorielt forsvar, er redusert fra 13 til 1 brigade og er i dag ca 7 % av hva den var i 1990, og den ene brigaden vi har er spredt og mangelfullt bemannet. De vernepliktige, - våre soldater i mobiliseringsforsvaret,  mangler tilstrekkelig trening, ammunisjon, materiell, moderne panservern, artilleri og luftvern. Heimevernet reduseres og forgubbes, - for styrkeproduksjonen er så liten at det fylles ikke etter i bunnen. Ubalansen mellom strukturer og budsjett er så store at selv om den fremlagte Langtidsplanen legger opp til en styrkning av bevilgningene, så fortsetter nedbyggingen av kapasiteter.  Folket har våknet og vil styrke sikkerheten. En MMI måling fra april viser at 54%  av befolkningen vil øke forsvarsbudsjettet til Natomålet 2% av BNP, men Statsministeren vil ikke.  70 % av høyrevelgerne og 67% av FRP velgerne vil innføre Natomålet, men Statsministeren vil ikke.  På landsmøtene til Høyre og FRP ville 11 og respektivt 16 av 19 fylkeslag forplikte seg på Natomålet, men partiledelsen ville ikke.  Forsvaret og Forsvarsministeren ville ha 206 milliarder til langtidsplanen, men Statsministeren ville ikke.

Vår statsledelse er i utakt med folket og sine egne. De er redd deres egne politiske kostnad blir for stor ved å måtte omprioritere fra velferd mot forsvar.  Vi er tilbake der statsledelsen intenst ikke vil innse realitetene.  I dag brenner vi varder i protest mot politisk uvilje til å finansiere et balansert og troverdig forsvar av landet. På nytt er vår sikkerhet prisgitt at andre respekterer vår suverenitet.  Sauene kan gjerne være enige om at det er ulovlig å spise hverandre, men det hjelper lite hvis bjørnen er uenig…

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse