Annonse
Deltakere fra Malangsrevyen på kurs i Tromsø. Foto: HATS

Er våre revyerfaringer relevante?

Kompetanseheving skjer ikke av seg selv, det trengs økte midler for å sikre utviklingen for norsk revy.

Formen revy omtales gjerne som "folkets talerstol", og i en tid hvor ytringsfriheten diskuteres, kan denne scenekunstformen ha potensial til å utvide folks forståelse av samfunnet.

Det er viktig at de statlige amatørteatermidlene økes og fordeles på en måte som gjør at flere aktører på grasrotnivå får den inspirasjon og støtte de trenger for å holde hjulene i gang med sitt frivillig engasjement.

Under årets NM i revy på Høylandet gjorde nordnorske revylag reint bord med å ta alle fem publikumsprisene i delfinalene – og attpåtil stakk de av med fire av sju NM titler. Det skyldes ikke bare flaks, naturlig talent og humor.

Alle de revylagene som deltar på festivaler har flere ting til felles. De er opptatt av å skape kulturaktiviteter i sitt lokalmiljø og de har mengdetrening med å servere årlige forestillinger for sitt lokale publikum. Etter årets NM i revy, ble det i trøndersk presse sagt at revylagene fra nord vinner fordi de ”reiser rundt, kurser seg i tekstskriving og sceneframføring, suger til seg erfaring og er dyktige på å rekruttere unge talenter.” (Kommentar i av Runar Moen i Namdalsavisa 10. juli.) Dette er en god analyse av drivkreftene som ligger til grunn for utviklingen. 

Et annet aspekt er at revyfolket i nord gjennom lang tid har et sterkt nettverk seg i mellom. Erfaring deles, faglige spørsmål drøftes og det bygges nære relasjoner. Det var nettopp disse erfaringene, sammen med vår erfaring fra kurs og seminarer, som var grunnen til at vi utviklet et nytt tilbud i 2015, Revyforum, med penger fra foreningen Scenefolk. Revyforum hadde som mål å skolere nøkkelpersoner i laget, og undervisningen var lagt opp slik at deltakerne kunne ta konkrete verktøy for regi, skriving og organisering tilbake til egne lag. Her var det erfaringsutveksling, nettverksbygging og kompetanseheving som stod på agendaen. Deltagere kom fra mange steder i landet, og dekningen av reiseutgifter ble oppgitt som en suksessfaktor og var en av hovedårsakene til at mange kunne delta.

Reisestøtte er også en del av en ny omgang Revyforum som snart går av stabelen, denne gangen er det ikke nasjonale midler til reisestøtte, men midlene hentes fra vårt eget budsjett. Dette fordi vi insisterer på at reisestøtte bør være en av støtteordningene som må finnes etter 2017, og som sikrer at revyengasjerte kan delta selv om lommeboka er slunken.

Formen revy omtales gjerne som “folkets talerstol”, og i en tid hvor ytringsfriheten diskuteres, kan denne scenekunstformen ha potensial til å utvide folks forståelse av samfunnet.

I tillegg er revyen med på å skape lokal aktivitet, bolyst i bygd og by, og gir et kulturelt tilbud hvor profesjonell scenekunst sjelden vises.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse