Annonse
JANUAR: Midt på svarte vinteren tar Tromsø seg en heftig fest som får varmen til å stige i ishavsbyen. Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Den varme Januar-byen

Tromsø blomstrer midtvinters i Arktis. Alle som opplever denne tiden merker den heftige, varme pulsen i den gamle ishavsbyen.

Interessen for Arktis har lenge vært voksende både blant forskere, næringslivsaktører og nasjoner.

Det er Tromsø som er best på januar. I denne måneden, da også sola skal dukke opp etter en meget lang juleferie, blomstrer den arktiske kulturbyen Tromsø.

I mange år nå har årets første måned oppvist en kulturell og geopolitisk spennvidde gjennom to glimrende kulturfestivaler og et stort arrangement med fokus på Arktis og nordområdepolitikken.

Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF) er blitt en av årets store kulturelle begivenheter for filminteresserte, også godt utover landets grenser.

TIFF har høstet stor anerkjennelse for sitt modige og mangfoldige blikk på filmmediet og skapt en annerledes filmfestival, med ståsted i nord og samtidig med våkne øyne på interessant film fra regioner på kloden der filmarbeidere produserer viktige fortellinger som TIFF er med å løfte frem og inn i vår vestlige filmverden.

Festivalen har alltid vært tidsrelevant og i år er ytringsfrihet og sensur temaer som spenner på tvers av alle seksjonene i årets program. TIFF har vært en voksende suksess gjennom nå 27 år, både hva gjelder kvalitet og publikumsoppslutning. Under festivalparolen «Frozen land - moving pictures» har TIFF også blitt et viktig møtested for norsk og internasjonal filmbransje.

Idet filmuka avsluttes, starter den syttende Arctic Frontiers-konferansen. Hovedtema for årets konferanse er «White space – Blue future». Den blå fremtiden henspiller på det faktum at havet og havressursene vil bli helt sentrale i mesteparten av det som gjenstår av dette århundret.

Det handler bl.a. om nye, store matressurser og de uante mulighetene innenfor bioprospektering. Ikke minst dreier det seg om utforskningen av det store, ukjente rommet som verdenshavene utgjør. Faktum er at vi vet mer om månens overflate enn om havene på jordkloden.

Klimaendringene i Arktis fører nå med seg at polarhavene vokser i takt med issmeltingen, og interessen for Arktis har lenge vært voksende både blant forskere, næringslivsaktører og nasjoner.

Arctic Frontiers 2017 ønsker å diskutere kunnskapshullene når det gjelder de arktiske havområdene og hva slags rolle disse havene kan spille i fremtiden. Et stort mer spennende tema er det sant å si vanskelig å finne.

I slutten av januar overleveres så stafettpinnen til Nordlysfestivalen som i år jubilerer som trettiåring. Fra starten av var det den klassiske musikken som sto i fokus, men gjennom årene har festivalen bydd på et stadig mer mangesidig program, med jazz, samtidsmusikk, visesang og folkemusikk. De senere år har også dans funnet sin plass i Nordlysfestivalen, både klassisk og moderne dans. Slik har festivalen blitt et mangslungent, musikalsk møtested for både etablerte artister og spennende talenter.

Slik blomstrer Tromsø midtvinters i Arktis. Alle som opplever denne tiden merker den heftige, varme pulsen i den gamle ishavsbyen. Og skulle noen bli kulturelt eller politisk overspist, er det kort vei til sjelefred i en av Tromsøs fjorder, der hvalene boltrer seg i overflaten mens nordlyset spinner over den arktiske himmelen.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse