Annonse
Ketil Lund og Sara Baban er to av aktørene i Ways of Seeing, som ble satt opp i Tromsø med tre forestillinger sist helg, under festivalen Vårscenefest. FOTO: LEIF GABRIELSEN/ Black Box Teater.

Vårscenefest og åpenhet

Hele hensikten med kunst og frie ytringer og debatten rundt den, er jo nettopp at den skal nå frem til en tredjepart.

Debatten i etterkant av forestillingen «Ways of Seeing» i Tromsø sist helg, har skapt debatt. Det har altså blitt en debatt om debatten, etter at Vårscenefest nektet Nordlys å strømme arrangementet.

Samtalen var et samarbeid mellom Vårscenefest og Nordlys gjennom vår debattplattform Nordnorsk Debatt. 

Nordlys engasjerte vår teaterkritiker Anki Gerhardsen til å forberede og moderere debatten.

Debatten var finansiert gjennom midler Nordlys har mottatt fra stiftelsen Fritt Ord for å gjennomføre offentlige debatter om kunst og kultur i 2019. Vårscenefest var godt kjent med at debatten om «Ways of Seeing» var spesielt vektlagt i vår søknad til Fritt Ord.

Det var Vårscenefest som selv tok initiativet  til  en live-sending av panel-samtalen i etterkant av lørdagens forestilling, noe Nordlys stilte seg positiv til. Derfor var den plutselige beslutningen få timer før sending om å ikke tillatte strømming direkte, svært overraskende for oss.

Festivalen sier i et debattinnlegg at  det ikke var riktig «å invitere en ukjent tredjepart» inn i debatten. Det fremstår som en merkelig argumentasjon. Hele hensikten med kunst og frie ytringer og debatten rundt den, er jo nettopp at den skal nå frem til en tredjepart.

Vårscenefest sier videre at de er «lei seg» for å ha kastet deltakerne inn i en heftig debattsituasjon rett etter forestilling. Denne beklagelsen er drøy kost og må korrigeres. Det som er faktum, er opplegget på forhånd var nøye gjennomgått og drøftet med samtlige paneldeltakere, der blant annet spørsmålene som skulle stilles var gjennomgått med den enkelte i god tid før debatten.

Slik saken har utviklet seg har det blitt en misbrukt mulighet til å skape en bredere samtale både om en debatt full av skarpe motsetninger, og om forestillingen som sådan. De som står bak stykket «Ways of Seeing» har selv gitt uttrykk for at de ønsker en informert og kompetent debatt om oppsetningen og hva den forsøker å uttrykke.

Når Nordlys ønsket å legge til rette for det i Tromsø, synes vi det er beklagelig at debatten ble forbeholdt en svært liten gruppe. Ikke minst fordi tittelen på Vårscenefest i år er tillit. Man bygger ikke tillit gjennom å lukke samtaler, men gjennom å utvide dem.

Det er vanskelig for oss å konkludere på noen annen måte enn at kunstfestivalen Vårscenefest i Tromsø har et umodent forhold til åpenhet og en transparent offentlighet.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse